SEGRE

SALUT

El virus del papil·loma humà està darrere del 10% dels càncers de la dona

Vuit de cada deu persones tindran contacte amb el virus al llarg de la seua vida

El virus del papil·loma humà està darrere del 10% dels càncers de la dona

El virus del papil·loma humà està darrere del 10% dels càncers de la donaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La causada pel virus del papil·loma humà (VPH) és la infecció de transmissió sexual més freqüent al món; de fet, el 80% de la població podria patir-la al llarg de la seua vida i està relacionada amb el 5% del total dels càncers en humans, una xifra que puja fins el 10% en les dones.

Ho han posat de manifest diversos experts durant la presentació de la campanya "El VPH és cosa de tots", amb motiu de la commemoració el proper 4 de març del primer Día Internacional de la Lluita contra el virus del papil·loma humà, que persegueix informar i sensibilitzar la població de la infecció.

L’especialista en ginecologia i obstetrícia de la Unitat de Ginecologia Oncològica de l'Hospital Clínic San Carlos de Madrid Mar Ramírez ha explicat que la infecció és tan important perquè vuit de cada deu persones van tenir contacte amb el virus al llarg de la seua vida.

En la majoria dels casos desapareix de forma espontània sense deixar seqüeles, però en un 15% la infecció continua i donarà lloc, al llarg dels anys, a l’aparició de càncer i diferents lesions.

D’aquesta forma, la infecció per VPH és la responsable del 5% dels càncers i el 10% en el cas de les dones, i, en concret, està relacionada en un 100 % amb els tumors de coll uterí, en un 90% dels d’anus, en el 70% dels de vagina, d’entre un 5 i el 70% dels d’orofaringe, d’un 40% dels de penis i d’un altre 40% dels de vulva.

I està darrere del 100% de les berrugues anogenitals.

Aquesta "epidèmia mundial", com l’ha qualificat el coordinador d’estudis i investigació clínica de la Unitat d’Investigació del Grup IHP de Pediatria de Sevilla, Ignacio Salamanca, té com principal via de transmissió la relació sexual.

"La promiscuïtat és el principal factor de risc", ha assegurat la doctora Ramírez, qui ha afegit que quantes més parelles es tinguin i abans s’iniciï en el sexe, més probabilitats haurà de patir la infecció.

No obstant això, també es pot infectar una persona que tingui durant anys la mateixa parella i hagi tingut la seua primera relació sexual tard.

Es pot prevenir amb el preservatiu, encara que aquesta mesura "no protegeix el 100 %", i és que una persona es pot infectar en qualsevol tipus de contacte sexual.

A més, existeix la vacuna contra el VPH, tal com han recordat els experts, "que és excel·lent, segura" i una "eina tremendament efectiva".

A Espanya, la vacuna està finançada per a les noies de 12 a 14 anys en totes les comunitats autònomes, una cobertura que arriba de mitjana al 80 %, sent La Rioja on més nenes vacunades hi ha comptabilitzades i Andalusia, la regió en la qual menys. A més, en algunes comunitats també està finançada per a certs grups de població.

Ramírez ha indicat que, si bé la probabilitat més gran d’infectar-se es dóna en els primers anys d’inici de les relacions sexuals, el risc d’adquirir noves infeccions roman alt al llarg de la vida de les dones sexualment actives.

Tanmateix, aquesta vacuna no està finançada per als nens, quan és una infecció que, segons ha assenyalat el doctor Salamanca, "ens afecta a tots" i és "una recomanació dels pediatres i de tots els metges".

El director d’Epidemiologia, Salut Pública, Prevenció del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, Francecs Xavier Bosch, ha insistit que cal vacunar i cal incidir en la població sobre la importància de fer-ho.

En aquest sentit, ha subratllat que, després de dotze anys de seguiment a les nenes que van rebre les primeres vacunes, aquestes no han tingut infecció ni lesió.

La campanya que s’ha presentat avui es durà a terme en diferents mitjans i llocs com la línia 10 del Metro de Madrid i en centres sanitaris de tot Espanya.

tracking