SEGRE

TECNOLOGIA FORMACIÓ

Innovació tecnològica escolar a la Seu

El Mobile World Congress de Barcelona ha distingit aquesta setmana el col·legi Mossèn Albert Vives || Desenvolupa des de fa tres cursos un projecte de robòtica que implica tots els alumnes

Els 402 alumnes de l’escola de l’Alt Urgell participen en el projecte.

Els 402 alumnes de l’escola de l’Alt Urgell participen en el projecte.CEIP ALBERT VIVES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escola Mossèn Albert Vives de la Seu d’Urgell ha apostat per l’aplicació de les noves tecnologies com una eina clau d’aprenentatge de continguts curriculars que permetin als alumnes assolir la competència digital. Aquest auge de la robòtica educativa, que seqüencia per edats, ha suposat que el centre hagi estat distingit aquesta setmana pel certamen del Mobile World Congress de Barcelona. Concretament, el centre escolar de l’Alt Urgell ha estat premiat en la categoria d’Escola més Innovadora en l’Aplicació de Tecnologies Digitals (vegeu SEGRE d’ahir). El reconeixement s’emmarca en els Mobile Learning Awards, destinat a centres educatius de Catalunya i que també ha reconegut el treball d’altres escoles de les províncies de Barcelona i Girona.

El col·legi va començar l’aposta per aquesta nova metodologia d’aprenentatge al curs 2015-16, implicant els alumnes d’Educació Infantil i els de cinquè de Primària. El següent curs, 2016-2017, van dissenyar un ambiciós projecte de robòtica educativa, que aquest curs està ja totalment integrat i que arriba a tots els alumnes, des d’Educació Infantil (P-3) fins a sisè de Primària. En total es tracta de 402 alumnes i cinc professors (setze professionals més del centre s’estan formant per ampliar encara més la iniciativa) que participen en el projecte, que rep el nom d’AV Robots, i que és el que aquesta setmana ha estat premiat a Barcelona. Poder portar a terme el projecte és possible gràcies a la gran col·laboració econòmica de l’AMPA de l’escola, que és qui s’ha fet càrrec de tot el material.

La coordinadora d’aquesta iniciativa, Mireia Alba, explica que els professors del centre fomenten l’autonomia del grup, desperten la creativitat dels alumnes, que són més emprenedors, guiant-los en el procés d’aprenentatge. Alba remarca també la gran capacitat motivadora que té la robòtica i assegura que ja han pogut comprovar que “ajuda i és positiva fins i tot per a alumnes amb dificultats en l’aprenentatge”.

El col·legi Mossèn Albert Vives pretén ser un “centre de referència” donant resposta a les noves demandes educatives del segle XXI. Així, per exemple, una representació del col·legi va quedar campiona de Lleida i subcampiona d’Espanya en la categoria Regular Start de la World Robot Olympiad a l’edició de l’any passat.

I és que l’era tecnològica ha donat la benvinguda a la robòtica i ha canviat per complet la manera de com ens comuniquem, aportant una infinitat d’eines per expressar-nos que van més enllà del clàssic llapis i el paper.

“Fomenta la motivació, el treball en equip i el coneixement”La professora i coordinadora de la iniciativa, Mireia Alba, afirma que la robòtica és una “poderosa eina transversal de transmissió del coneixement”. La docent explica que és un projecte “interdisciplinari, competencial al cent per cent i en què es treballa en equip i per indagació (assaig-error)”. Altres beneficis d’aquest nou sistema d’ensenyament són “el treball per reptes, la resolució de problemes, l’orientació espacial i sobretot la motivació”. Els professors afegeixen que utilitzen la robòtica i el seu potencial motivador per treballar les diferents competències que marca el currículum escolar “d’una forma lúdica, amena i cooperativa”.

Els 402 alumnes de l’escola de l’Alt Urgell participen en el projecte.

Els 402 alumnes de l’escola de l’Alt Urgell participen en el projecte.CEIP ALBERT VIVES

tracking