SEGRE

ESNOTICIA

ENTREVISTA. «La publicitat va ajudar a democratitzar l'art»

Sisco Farràs, historiador  //  Les botigues museu de Salàs de Pallars expliquen el segle XX
a través de l’evolució d’objectes quotidians

«La publicitat va ajudar a democratitzar l’art»

«La publicitat va ajudar a democratitzar l’art»JBC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Com va sorgir la idea de crear el Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç de Salàs de Pallars, que ja compta amb vuit botigues museu?

Tot va començar fa vint o vint-i-cinc anys, quan es van jubilar els meus pares i van tancar la botiga d’ultramarins que regentaven. Em van regalar unes antigues prestatgeries i vaig començar una petita col·lecció com a hobby.

I la va fer créixer.

De vegades portava objectes a classe per explicar un moment històric i em vaig adonar de la força que tenien aquests productes quotidians, aparentment sense valor. Es creaven anells de memòria que enllaçaven la generació actual amb la dels seus avis. I després van venir les botigues pròpiament dites, un projecte inèdit a nivell de país que ara continuarà creixent amb la inauguració del cafè.

Per què una exposició sobre la I Guerra Mundial? Va tenir impacte al món del petit comerç?

Molt més del que es pugui imaginar. És trist dir-ho, però les guerres, històricament, també han suposat avenços que han modificat els hàbits quotidians. La Primera Guerra Mundial va fer desaparèixer els rellotges de butxaca al generalitzar-se els de braçalet, perquè eren més pràctics per als soldats. De la mateixa manera que es va deixar d’utilitzar la navalla d’afaitar i es va substituir per la popular Gillette.

Les grans marques publicitàries formen part de la història?

Grans marques com Danone o Nestlé van entrar a les cases a través de la publicitat i això va suposar, en certa manera, una democratització de l’art. Tu et compraves una botella de lleixiu perquè la necessitaves, però cada vegada que la utilitzaves veies un Apel·les Mestres. A nivell efímer i humil, l’art va entrar a les cases.

A les seues botigues es venen records?

Per als majors de 50 són un espai de memòria, per als més joves, de descoberta.

tracking