SEGRE

8M

Les dones de tot el món reivindiquen la igualtat en una jornada històrica

Les dones de tot el món reivindiquen la igualtat en una jornada històrica

Les dones de tot el món reivindiquen la igualtat en una jornada històricaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dones de tot el món, convocades per organitzacions socials, partits i sindicats de més d’un centenar de països, reivindiquen aquest dijous la igualtat davant els homes amb cassolades, manifestacions, vagues i altres actes que han convertit aquest 8 de març en una jornada en històrica.

Aquestes mobilitzacions suposen "la revolució feminista més important des de la petició del dret al vot de les sufragistes fa cent anys", segons va dir a Efe la italiana Àsia Argento, una de les abanderades del moviment "#MeToo" contra els abusos sexuals en parlar d’aquest 8 de març.

I és que dones de països tan distants com Indonèsia, Corea del Sud, el Japó o Espanya han sortit als carrers en una mobilització sense precedents per expressar el cansament d’un col·lectiu que no aprecia avenços en la lluita contra el masclisme, la igualtat salarial, l’assetjament o la violència de gènere.

A la capital d’Indonèsia, el país musulmà més gran del món amb grans llacunes en protecció dels drets humans, membres de 69 organitzacions han protestat avui davant del Parlament i el palau presidencial per condemnar la discriminació, la violència i la intolerància contra les dones i les minories.

En l’altre extrem del món, a Veneçuela, una mostra d’art gràfic "sense gènere" va ser la peculiar aportació del país a les commemoracions del Día de la Dona, un col·lectiu especialment castigat per la violència i la pobresa que fuetegen el país.

La campanya "MeeToo", moviment global creat a EUA en contra de l’assetjament sexual en el cinema, va servir d’inspiració a les sud-coreanes en les protestes que avui han protagonitzat a Seül.

Les sud-coreanes proven de crear una xarxa de suport a les víctimes d’abusos sexuals en un país molt marcat per la tradició confuciana que fins ara ha tendit a aïllar i a criticar especialment aquelles que han gosat denunciar els seus superiors.

També, centenars de japoneses han marxat avui a Tòquio i en altres ciutats del país per reclamar més igualtat en un dels països desenvolupats on les dones afronten més obstacles en tots els àmbits.

I Cambodja ha passat avui per ser l’únic país del Sud-Est Asiàtic on el Día de la Dona és declarat dia festiu nacional per celebrar actes en contra dels abusos sexuals i la violència domèstica, conseqüències de la mentalitat masclista que preval en països com aquest.

A Espanya, les mobilitzacions es van iniciar en la mitjanit amb cassolades protagonitzades per dones en diferents ciutats del país que s’uneixen sota el lema "Si nosaltres parem, es per al món".

Les espanyoles estan convocades avui per sindicats, organitzacions feministes i alguns partits polítics a aturades parcials i totals i manifestacions que recorreran a última hora del dia els principals carrers del país.

Però en aquesta jornada, la desigualtat entre homes i dones és també traslladable a la que hi ha entre països rics i pobres, ja que en aquests últims, la dona pateix doblement la seua condició.

A moltes nacions de l’Àfrica Subsahariana o en països amb règims totalitaris les dones suporten la violència com a una cosa quotidiana en els seus entorns, agreujada per la violència pròpia dels conflictes bèl·lics.

Resulta anecdòtic parlar de commemoracions o actes reivindicatius de dones en països com Síria, l’Iraq, el Iemen, Nigèria, Níger o la República Democràtica del Congo on ni tan sols el dret a la vida no està garantit.

En altres latituds més desenvolupades, com és el cas de Rússia, on les dones tenen els mateixos o més problemes que els seus congèneres d’altres parts del món, el feminisme sembla haver desaparegut, almenys, oficialment.

"A cada racó de Rússia avui regna un ambient primaveral i assolellat... Estimades dones, ens alegrem de tenir de nou una ocasió tan extraordinària per expressar-vos la nostra enorme estima i la nostra admiració per la vostra bellesa i tendresa", va dir el president rus, Vladímir Putin, en la seua felicitació pel Día de la Dona.

Ni rastre de protestes, actes o manifestacions reivindicatives en un país i en una jornada que és festiva nacional des de 1965.

Des de França, que s’ha afegit al moviment global feminista amb protestes en diverses ciutats, arriben a més iniciatives originals com la del diari d’esquerra "Liberation", que ha apujat el seu preu avui per a homes amb l’objectiu de denunciar la bretxa salarial entre ambdós sexes.

La jornada, gairebé acabada a Àsia, en plena efervescència a l’Àfrica i Europa i començant a Amèrica, encara veurà milers d’actes reivindicatius protagonitzades per dones i homes convençuts que "ser dona" no ha de ser la "qualificació principal" per ocupar un lloc en la societat.

tracking