SEGRE

SOCIETAT

El fundador d’Ikea dóna la meitat de la seua fortuna a impulsar zones rurals sueques

El testament estableix que la meitat de l’herència, la part que no anirà als seus tres fills i la seua fillastra, serà canalitzada a través de la fundació de la família

El fundador d'Ikea dóna la meitat de la seua fortuna a impulsar zones rurals sueques

El fundador d'Ikea dóna la meitat de la seua fortuna a impulsar zones rurals suequesEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ingvar Kamprad, fundador de la cadena sueca de mobles i objectes per a la llar Ikea i mort el gener als 91 anys, ha donat la meitat de la seua fortuna personal per impulsar l’activitat econòmica a les zones rurals del nord de Suècia.

El testament estableix que la meitat de l’herència, la part que no anirà als seus tres fills i la seua fillastra, serà canalitzada a través de la fundació de la família, creada el 2011 i que busca estimular la investigació i l’educació, sobretot, a la seua regió natal de Småland.

Amb els nous fons, l’activitat de la fundació s’ampliarà a la regió del nord de Norrland, el que entronca amb l’afecció de Kamprad per revitalitzar les zones més rurals de Suècia i evitar que es vagin despoblant, segons la Fundació Ikea.

"Sempre va estar interessat en Norrland i visitava amb freqüència la regió. Volia fer possible que la gent jove visqués allà i no hagués d’emigrar", va dir a l’edició digital del diari "Dagens Nyheter" el director de la fundació, Per Heggenes.

El que no s’ha aclarit és a quant ascendeixen els actius de Kamprad, considerat com una de les 500 persones més riques del món segons la revista Forbes, però que sempre assegurava que el seu patrimoni personal era en realitat molt més modest.

El motiu de la discòrdia és que Kamprad va construir fa anys un complex sistema de fundacions i altres companyies amb seus a diversos països, controlades per la família, per reduir la càrrega fiscal al mínim i evitar intents de compra externs.

D’acord amb el diari suec "Sydsvenskan", Kamprad tenia el 2014 una fortuna personal d’uns 750 milions de corones sueques (74 milions d’euros).

Ingvar Kamprad va morir el 27 de gener passat a la seua casa a Småland, envoltat dels seus familiars després d’una "curta malaltia", segons va informar en el seu dia l’empresa en un comunicat.

tracking