SEGRE

COMUNICACIONS

Multen Whatsapp i Facebook per utilitzar dades sense permís

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades considera que han comès dos infraccions greus i imposa una sanció de 300.000 euros a cada plataforma

Multen Whatsapp i Facebook per utilitzar dades sense permís

Multen Whatsapp i Facebook per utilitzar dades sense permísEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha sancionat amb 600.000 euros a les empreses Whatsapp i Facebook (300.000 a cada una) per cessió i tractament de dades personals dels seus usuaris sense consentiment.

L’Agència ha conclòs que existeixen dos infraccions greus de la Llei Orgànica de Protecció de Dades, en el cas de Whatsapp per comunicar dades a Facebook sense autorització de l’usuari i en el de Facebook pel tractament d’aquestes dades per a les seues pròpies finalitats.

La resolució de l’AEPD conclou que la comunicació i tractament de dades realitzades per Whatsapp a Facebook no s’ajusten a l’exigit per la normativa espanyola i europea de protecció de dades.

En una nota de premsa, l’Agència recorda que Whatsapp va ser adquirida per Facebook el 2014 i que dos anys després la primera va actualitzar els termes del seu servei i la política de privacitat i va introduir l’intercanvi d’informació sobre usuaris.

L’acceptació d’aquestes noves condicions es va imposar com a obligatòria per poder fer ús de l’aplicació de missatgeria i la comunicació de dades personals a Facebook es va dur a terme sense l’adequada informació als usuaris, que es va privar de la possibilitat de negar-se a aquestes condicions.

En el cas dels usuaris que ja tenien instal·lada l’aplicació Whatsapp, informa l’AEPD, la companyia permetia rebutjar que la informació cedida pogués ser utilitzada per millorar l’experiència amb els productes i publicitat a Facebook, però no amb altres finalitats, i els obligava a acceptar les noves condicions abans d’un termini concret per continuar utilitzant el servei.

Els usuaris nous no comptaven amb l’opció de negar-se a que les seues dades fossin cedides a Facebook per a finalitats publicitàries o de millora d’experiència i no podien fer ús de l’app si no acceptaven els nous termes del servei.

L’AEPD recorda que, segons l’article 11 de la Llei Orgànica de Protecció de Dades, la comunicació de dades personals exigeix el consentiment de l’afectat i que l’esmentat permís ha de ser lliure, específic i informat.

Per això, l’exigència que els usuaris prestessin el seu consentiment com a requisit per poder fer ús de l’aplicació "exerceix una influència real en la llibertat d’elecció de l’interessat" i aquest permís no pot considerar-se lliure, detalla la nota.

A més, l’AEPD resol que l’absència d’informació o una informació insuficient determina igualment la falta de consentiment.

En el cas de Facebook, l’AEPD considera que la xarxa social utilitza la informació dels usuaris cedida per Whatsapp en benefici de la seua activitat i que per a això requereix un consentiment lliure, específic i informat de l’usuari, que no existeix en reproduir-se les deficiències observades en l’actuació de Whatsapp.

tracking