SEGRE

AGRICULTURA FORMACIÓ

A la recerca de la igualtat al camp

El 15 per cent de socis de les cooperatives agrícoles a Ponent són dones, però només representen el 4% dels consells rectors || Creen un grup de treball per visibilitzar-les al món rural

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa anys que les dones intenten obrir-se pas en el món rural però, malgrat que s’ha avançat molt, encara segueixen sent poc visibles. Així ho demostra per exemple que elles representen una mica més del 15 per cent dels socis productors de les cooperatives agràries a les comarques lleidatanes, però no obstant la seua presència en òrgans de decisió i govern d’aquestes entitats ronda el 3,65%. En el conjunt de Catalunya la situació és similar, amb un 21% de dones entre els 32.625 socis productors i amb només un 4% de càrrecs als consells rectors i un 1,8% de presidentes. Per revertir aquesta situació, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va organitzar ahir al Parador del Roser una jornada formativa per promoure la igualtat d’oportunitats de sòcies i dones vinculades al món rural.

19% AMB DIRECTIVES  Només el 19% de les 214 cooperatives de Catalunya compta amb dones al consell rector.

I en aquest marc es va anunciar la creació d’un grup de treball específic per augmentar la visibilització i promoure l’empoderament de les dones en aquestes entitats rurals. “El cooperativisme agrari ha tingut tradicionalment un marcat caràcter masculí. Per això creiem que s’han de promoure accions concretes que ens permetin avançar cap a més capacitació de les sòcies i fomentar la seua participació en els òrgans de decisió”, va apuntar Ramona Mota, portaveu del Grup de Dones de l’FCAC i primera i única dona al consell rector de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell en els més de cent anys d’història.

El grup de treball es traduirà en accions concretes com ara l’acompanyament a dones de les cooperatives en l’ascens a llocs de responsabilitat, l’impuls de jornades informatives, de sensibilització i d’intercanvi d’experiències, així com el disseny d’un programa formatiu per dotar les dones d’eines.

«El món rural sempre ha estat dominat per l’home i hi ha hagut menyspreu envers la dona. Lluitarem per fer-nos visibles.» RAMONA MOTA. IVARS D’URGELL «Fa vuit anys que treballo a l’explotació dels meus pares. Falta educació des de petits perquè les dones podem fer el mateix.»  OLGA SOLANS. GIMENELLS

En la jornada van participar una trentena de dones vinculades al sector agrari.

En la jornada van participar una trentena de dones vinculades al sector agrari.MAGDALENA ALTISENT

tracking