SEGRE

CULTURA RELIGIÓ

L''angelical' monestir de les Avellanes

Avui inaugura ‘Espai dels Àngels’, una mostra permanent amb més de 5.000 figures celestials || Donades per Fina Armengol, que les col·lecciona des dels anys 60 i n’hi ha de 21 països diferents

La mostra ‘Espai dels Àngels’ ocupa un total de vint-i-quatre vitrines.

La mostra ‘Espai dels Àngels’ ocupa un total de vint-i-quatre vitrines.MONESTIR DE LES AVELLANES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El monestir de les Avellanes, a Os de Balaguer, té d’avui un nou atractiu per visitar-lo: l’Espai dels Àngels, una exposició permanent i única a Catalunya que compta amb unes 5.000 figures celestials. La impulsora és Fina Armengol, una barcelonina de setanta anys que ha donat la seua col·lecció d’àngels al monestir i els Germans Maristes. Són peces que Armengol ha col·leccionat al llarg de la seua vida en una passió que li va inculcar la seua mare. “Per creença i per afició. Des de mitjans dels anys seixanta que les compro, a tot arreu on he viatjat.”

Per poder col·locar totes les figures s’han necessitat vint-i-quatre vitrines i les peces són de diferents materials. “Plata, or, nacre, fusta, plàstic i ceràmica, per exemple, i són de diferents mides”, va explicar ahir la promotora. La seua professió, relacions públiques, li va permetre viatjar a desenes de països on va poder adquirir part de les talles. Armengol explica que “crec que n’hi ha de tots els continents. Hi ha àngels dels Estats Units, Sud-àfrica, Rússia, Tailàndia, Nova Zelanda i de la majoria de països europeus”.

La inauguració de la mostra, ubicada a l’Arxiu Gavín (Centre de Documentació de Cultura Religiosa de Catalunya), tindrà lloc aquest matí a les 11.00 hores i està prevista l’assistència d’Enric Vendrell, director general d’Assumptes Religiosos de la Generalitat; Josep Borrell, director de Cultura a Lleida, i Concepció Cañadell, presidenta del consell comarcal de la Noguera. L’acte es completarà amb la conferència Àngels i Art, impartida a càrrec del sacerdot i catedràtic Josep Maria Martí i Bonet, de l’arquebisbat de Barcelona. La promotora farà una visita guiada per a tots els assistents.

Armengol va ser l’any 1996 una de les fundadores de l’Associació Amics dels Àngels, amb seu a Barcelona i de la qual és actualment vicepresidenta. També

recorda la rellevància simbòlica i religiosa que han tingut els àngels al llarg de la història. “A Mesopotàmia, per exemple, els col·locaven per protegir les ciutats. Són un símbol de creença i protecció.”

Al ser preguntada per la predilecció que sent per les figures, va explicar que “cada àngel té una història darrere”. La majoria de peces exposades les va adquirir ella però moltes altres són regals d’amics.

“Crec que són al millor lloc per ser exposades”

Fina Armengol va assegurar que “crec que el monestir de les Avellanes és el millor lloc per exposar aquestes peces, que són part de la meua vida”. Armengol assisteix des de fa dotze anys al monestir i ha decidit donar la col·lecció per l’estreta relació amb els Germans Maristes.

tracking