SEGRE

Detectar a temps el càncer de còlon costa 182 euros, curar-lo 27.000

El cribratge permet detectar una lesió premaligna i extirpar-la per evitar el tumor

Un pacient se sotmet a una resonància magnètica

Detectar a temps el càncer de còlon costa 182 euros, curar-lo 27.000EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els programes de cribratge de càncer de còlon en persones que estan en edat de risc, entre 50 i 69 anys, eviten "molt sofriment i morts" però, a més, són més barats que els tractaments per curar la malaltia: 182 euros per persona davant 27.000. L’ha posat de manifest la vicepresidenta de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), Inés Entrecanales, en una roda de premsa en la que ha advertit que sis milions de persones en edat de risc a Espanya no tenen accés a aquests programes i ha instat a les administracions a accelerar la seua implantació.

En aquest sentit, l’AECC ha presentat un informe sobre la incidència i mortalitat d’aquest càncer en comunitats autònomes i províncies, en el qual qualifica de "punts negres" a les comunitats d’Andalusia, Astúries, Extremadura i Madrid, així com a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla ja que la implantació d’aquests programes no arriba al 20 %.

Cinc comunitats autònomes, en canvi, tenen una implantació del 100 % al seu territori que són La Rioja, País Basc, Navarra, Cantàbria i Comunitat Valenciana, en tant que vuit superen el 20 %: Galícia, Castella i Lleó, Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, Canàries i Balears. "La distància de cobertura és molt gran", ha assenyalat la directora de l’àrea de Relacions Institucionals de l’AECC, Ana Fernández-Marcos, que ha subratllat que cada dia moren 10 persones d’entre 50 i 69 anys per càncer de còlon.

El cribratge "té dos avantatges molt evidents", segons ha dit Entrecanales i és que "salva moltes vides" i és "cost eficient". Així, ha explicat que tractar la malaltia té un cost per persona de 27.000 euros "tirant pel baix", mentre que el test de sang oculta en excrements costa dos euros, als que en caldria sumar 180 de colonoscòpia si la prova anterior és positiva -que ho és entre el 6 % i 7 % dels casos- amb què el cribratge complet costa un total de 182 euros per persona. "Estem parlant d’un programa que és un dret de tots", ha destacat Entrecanales.

El que permet el cribratge, ha explicat, és detectar una lesió premaligna i extirpar-la per evitar el tumor i en el cas que la persona ja tingui la malaltia, es diagnostica en un estadi inicial amb què les probabilitats de supervivència augmenten. L’informe de l’AECC alerta, a més, que els ciutadans en edat de risc d’Astúries, Badajoz, Càceres, Melilla, Huelva, Sevilla i Còrdova estan en una situació "crítica" perquè la incidència o mortalitat per aquest tumor està per sobre de la mitjana espanyola i l’accés al programa no està garantit perquè la cobertura real no arriba al 20 %.

L’objectiu de l’AECC és que els programes de cribratge estiguin estesos a tot el territori abans de 2024, data establerta perquè les autonomies s’aproximin al 100 % de cobertura, però també que fomentin entre la població de risc que es facin la prova.

El càncer colorectal és el més diagnosticat a Espanya entre homes i dones, amb 34.331 casos detectats el 2017, i en concret, en homes és el segon més freqüent després del de pròstata, i en dones, també el segon, després del de mama.

El principal factor de risc és l’edat, de fet, en el 90 % dels casos els diagnòstics corresponen a persones majors de 50 anys i les persones amb antecedents familiars per càncer colorectal, amb pòlips intestinals o amb malaltia inflamatòria intestinal són considerades d’alt risc. Altres factors que sí que són modificables són el sobrepès, l’obesitat, el tabaquisme, el consum excessiu d’alcohol, la inactivitat física i "certs tipus d’aliments com carn processada", segons l’AECC.

tracking