SEGRE

SALUT PATOLOGIES

Més al·lèrgies, però més tardanes

La concentració de pol·len del xiprer està en el seu nivell màxim a Ponent aquesta semana || La pluja i el fred retarden els efectes d’aquestes patologies, que podrien durar més

Una infermera realitza les proves d’al·lèrgia a l’hospital Santa Maria.

Una infermera realitza les proves d’al·lèrgia a l’hospital Santa Maria.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arribada de la primavera ha portat males notícies per als al·lèrgics. I és que, encara que la pluja i el fred d’aquests últims dies retardaran la pol·linització, quan es produeixi ho farà amb concentracions de pol·len “per sobre de la mitjana”. Així ho afirmen els investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’Institut de Ciència i Tecnològia Ambiental de la UAB (ICTA-UAB), que apunten que les espècies que més afectaran la població seran el plataner, la parietaria, l’olivera i les gramínies.

“Ja hem notat un retard en les primeres al·lèrgies gràcies que la pluja ha fet caure a terra el pol·len d’espècies que ja havien començat la pol·linització”, va explicar el doctor Lluís Marqués, al·lergòleg d’Avantmedic Lleida, que va assenyalar que “un dels clars exemples és el xiprer, que pol·linitza abans” i que “els al·lèrgics han pogut notar menys els símptomes fins ara”. Tot i així, segons la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, la regió de Lleida està durant aquesta setmana en alerta màxima pels nivells de pol·len i espores d’aquest tipus d’arbre i del fong Clandosporium (que provoca floridura per humitat), una situació que es reverteix completament al Pirineu lleidatà, que està en nivell d’alerta per l’avellaner.

A més, els nivells de concentració de pol·len que generen més al·lèrgies a Lleida (gramínies, ravenera i olivera) estan ara a les dos regions en un nivell nul d’alerta, una cosa “que consolidaria que el pronòstic del retard és encertat malgrat el ràpid que pot canviar el temps”, va apuntar.

Encara que Marqués alerta que esternudar a la primavera és normal fins a cert punt, l’al·lergòleg recomana que “les persones que comencin a notar els primers símptomes, com picors en nas i ulls o sensació d’ofegament, acudeixin al metge per ser diagnosticats i començar el tractament com més aviat millor”.

S’estima que una quarta part de la població adulta a Catalunya pateix alguna d’aquestes patologies, cosa que les converteix en una de deu les malalties amb símptomes crònics més habituals en adults. Per la seua part, s’estima que les comarques de Lleida compten amb unes 50.000 persones que pateixen aquestes afeccions.

Més del 50% de la població podria ser al·lèrgica el 2040

En poc més de dos dècades les al·lèrgies podrien afectar el 50% de la població, amb un gran increment a la franja d’edat dels petits.

Així ho asseguren els experts, que expliquen que les malalties al·lèrgiques han augmentat notablement en els últims anys a Catalunya i que les al·lèrgies cròniques ja afecten el 14,7% de la població adulta (vuitè problema de salut) i el 10,4% dels nens (segon problema de salut).

Els al·lergòlegs apunten, a més a més, a un increment de patologies complexes, que impliquen l’afectació de diferents òrgans alhora, i de pacients amb múltiples al·lèrgies.

tracking