SEGRE

TRADICIONS IGUALTAT

Dones de la Pobla demanen per primera vegada baixar les falles

Assemblea aquest dissabte per debatre si el rol de fallaire és només per a homes

La festa de les falles a la Pobla de Segur

Dones de la Pobla demanen per primera vegada baixar les fallesAnna Farràs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur celebrarà aquest dissabte una assemblea extraordinària per debatre sobre si s’elimina el rol de gènere present en aquesta tradició ancestral després que un grup de noies de 18 anys de la població hagin demanat de poder baixar les falles de la muntanya, una cosa que fins ara no s’havia produït. Segons va explicar el president de l’entitat, Joan Cunyer, els socis hauran de respondre a una pregunta sobre si el rol de fallaire ha de ser només d’homes. “A la nostra festa la tradició diu que els homes baixen de la muntanya les amb el vestit de catalanet i a baix, al poble, els esperen les seues parelles vestides de pubilla”, amb un ram de flors i oferint vi als joves. “La tradició respecte a la vestimenta no la canviarem, sinó que debatrem sobre si dins de cada un dels vestits hi pot haver persones de diferents sexes. I que hi pugui haver noies que baixin vestides de catalanet i nois a baix que esperin vestits de pubilla, per exemple”, va explicar ahir a aquest diari Cunyer. Fins ara en aquesta festa, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2015, sempre han estat homes els que descendeixen les falles, però no perquè estigués prohibit, sinó perquè l’entitat no s’havia trobat amb la petició de dones com ha passat ara. Aquestes joves, que són sòcies de l’entitat, van presentar la proposta a l’assemblea.

Val a recordar que el descens de falles de la Pobla de Segur, amb més de setanta anys d’història, acostuma a obrir el calendari d’aquesta tradició a la zona del Pirineu. En l’última edició hi van participar més de cent seixanta joves, entre fallaires i pubilles. La festa se celebra, dies abans de la revetlla de Sant Joan, en honor de la Verge de Ribera i el descens comença a la muntanya de Santa Magdalena per arribar a la plaça de la Pedrera, on es llancen les teies a la foguera.

Amb presència femenina a l’Alta Ribagorça i els Pallars

La presència femenina a la festa del foc de l’Alta Ribagorça i els Pallars ha estat sempre normalitzada. A la localitat ribagorçana de Durro va ser un dels municipis en els quals les dones van tardar més a participar en les falles. No va ser fins al 2010 quan una desena de dones van participar finalment en la baixada de torxes. A diferència d’altres poblacions de la comarca, com Taüll, l’obertura d’aquesta tradició ancestral a les dones es va produir amb total normalitat i naturalitat, segons va explicar l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada. A Boí, Taüll, Eril, Isil i Les és habitual la presència de dones fallaires. Perelada va assenyalar que a Taüll també va costar que s’introduïssin dones, encara que “finalment van participar quan van voler i avui dia està totalment normalitzat”, va dir el primer edil. A la Vall de Boí els menors de 12 anys no poden pujar a la muntanya.

tracking