SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA DESAPAREGUTS

La BBC i Al-Jazeera visiten la fossa comuna del Soleràs

Prossegueixen els treballs per trobar el centenar de cossos enterrats

Treballs a la fossa comuna del Soleràs, al cementiri vell, que es van iniciar l’octubre passat.

Treballs a la fossa comuna del Soleràs, al cementiri vell, que es van iniciar l’octubre passat.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballs d’exhumació de restes de víctimes de la Guerra Civil enterrades en una fossa comuna del Soleràs han cridat l’atenció de diversos mitjans internacionals. En els últims mesos, cadenes com l’anglesa BBC, la canadenca CBC i l’àrab Al-Jazeera han dedicat programes per reviure la lluita de les famílies per recuperar les restes dels seus parents morts i enterrats en fosses comunes 80 anys després del final de la guerra. Per a això, posen d’exemple el treball d’un grup d’arqueòlegs i antropòlegs que treballen des del mes d’octubre passat a la fossa comuna del Soleràs, a les Garrigues. Situada al cementiri vell, els experts preveuen que s’hi trobin enterrats més d’un centenars de cossos de soldats, la majoria dels quals republicans, ja que a la zona hi havia un hospital militar. Eren ferits de les batalles del Segre i de l’Ebre des del juliol del 1938 fins a finals d’aquell any, encara que també hi ha restes de militars franquistes, que eren inhumats a la fossa un cop que el bàndol rebel va conquerir el terreny. La del Soleràs és la fossa comuna més gran excavada fins ara a Catalunya.

Els tres mitjans de comunicació destaquen la tasca de la Generalitat per obrir fosses davant l’oposició del Govern central. En aquest sentit, la periodista Margaret Evans, de la CBC, assenyala que la fossa de les Garrigues va ser l’última a exhumar-se abans que la Generalitat fos intervinguda per l’article 155 i destaca la tasca de crear una base de l’ADN amb familiars dels desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme.

Al Soleràs hi ha soldats republicans morts per les ferides al front i també franquistes

Per la seua part, la ràdio de la BBC va emetre diumenge passat un reportatge de la periodista Estelle Doyle en el qual, des del Soleràs, recorda els més de 100.000 desapareguts per la contesa civil, mentre que el canal àrab d’Al-Jazeera destaca el gran nombre de fosses que existeixen i encara no estan ni senyalitzades.

Localitzades 212 fosses a Lleida amb almenys 10.000 persones El mapa de fosses de la Generalitat (disponible al portal de transparència) mostra que s’han localitzat un total de 212 fosses a les comarques lleidatanes. D’aquestes, menys d’un centenar estarien confirmades i han allotjat més de 10.000 restes mortals de morts durant la Guerra Civil i el franquisme, en la seua immensa majoria soldats, tant republicans com franquistes.  La comarca amb més fosses és el Pallars Sobirà, amb una seixantena, seguida del Segrià, amb 36, la Noguera, amb 33 i el Solsonès, amb 22. El pla de fosses que va iniciar el Govern català a començaments de l’any passat ha trobat restes, a part del Soleràs, a Figuerola d’Orcau, Gavet de la Conca i Tremp (Pallars Jussà) i Vilanova de Meià (Noguera), amb la recuperació de 21 cossos, més el centenar que es preveu trobar a les Garrigues, on encara continuen els treballs d’excavació i exhumació.

tracking