SEGRE

JUSTÍCIA UNIONS

Quantes parelles estables hi ha a Lleida?

Comptabilitzades en el registre creat per la Generalitat fa ara un any i suposen el 5,1% de les més de 10.600 de tot Catalunya || Permet, entre d’altres, cobrar pensió de viudetat sense casar-se

Més de 540 parelles ‘estables’ a Lleida

Més de 540 parelles ‘estables’ a LleidaFREEPIK

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El registre de parelles estables que la Generalitat va posar en marxa fa ara un any compta ja amb 543 d’inscrites a les comarques lleidatanes, un 5,1% del total comptabilitzades a Catalunya. La iniciativa del departament de Justícia, que va nàixer amb l’objectiu d’unificar les inscripcions de parelles de fet que fins llavors es feien de forma dispersa en alguns ajuntaments, compta en el conjunt de Catalunya amb 10.657 unions comptabilitzades (la província de Barcelona copa el 79%), a part de 1.500 sol·licituds pendents de ser tramitades, xifra que suposa una mitjana de mil parelles catalanes interessades al mes en aquesta opció.

La inscripció en aquest registre permet, entre altres coses, cobrar la pensió de viudetat encara que els membres de la parella no estiguin casats. I és que acreditar la convivència és un dels requisits (a banda d’altres de tipus econòmic) per obtenir aquesta prestació en el cas que no hi hagi matrimoni. Concretament, la llei de la Seguretat Social exigeix acreditar un mínim de cinc anys de convivència en parella i que quan el cònjuge mor en faci almenys dos de la inscripció en un d’aquests registres.

La iniciativa va impulsar un registre únic, ja que fins llavors només existien en alguns ajuntaments

El llibre segon del Codi Civil de Catalunya estableix que, per sol·licitar la inscripció, la parella haurà d’acreditar una convivència equivalent a la d’un matrimoni.

Per a això, té tres vies. Viure junts més de dos anys de forma ininterrompuda (que poden justificar-se amb un certificat d’empadronament); que la parella tingui un fill en comú (presentant el llibre de família), o que les dos persones hagin formalitzat la relació davant d’un notari (certificat). Les parelles interessades poden inscriure’s en el registre de forma presencial a qualsevol oficina del departament de Justícia i en els ajuntaments que tinguin conveni. També es pot fer de forma telemàtica al web de la conselleria, sempre que es tingui signatura electrònica.

tracking