SEGRE

CELEBRACIONS TRADICIONS

Lleida busca més moros i cristians

L’entitat necessita més participants per a la desfilada de comparses i fa una crida || Volen evitar que la xifra minvi de cara a la pròxima edició i garantir la continuïtat de la festa

Josep Lluís Gázquez i Glòria Manuel, president i secretària de Moros i Cristians, mostrant ahir alguns dels vestits de la festa.

Josep Lluís Gázquez i Glòria Manuel, president i secretària de Moros i Cristians, mostrant ahir alguns dels vestits de la festa.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La festa de Moros i Cristians de Lleida necessita gent perquè la pròxima edició de la desfilada, que se celebrarà el dia 20 de maig, continuï lluint com sempre després d’haver constatat un descens en el nombre de persones inscrites per participar-hi.

Per això, els responsables de l’entitat fan una crida als ciutadans que puguin estar interessats a formar part d’aquesta tradició amb l’objectiu, també, de garantir la continuïtat de la festa a llarg termini. “Si no fem aquesta petició ens podem trobar amb menys persones a la desfilada [l’any passat van ser unes set-centes]. En una comparsa ja tenim deu integrants menys que l’any passat i això es nota molt”, assegura en aquest diari Josep Lluís Gázquez, president de la Festa de Moros i Cristians de Lleida.

L’envelliment dels socis i la dificultat perquè els joves s’integrin, les principals causes

Una de les principals causes és l’envelliment dels socis de l’entitat, ja que la meitat d’ells sobrepassen els cinquanta anys. “El que ens està passant, d’una banda, és que hi ha socis que han estat al peu del canó des del principi, fa vint-i-tres anys, i l’edat no perdona i molts ja no es veuen per desfilar. D’altra banda, costa que els joves s’hi interessin i s’integrin. El nombre de nous socis sí que augmenta cada any, però el mateix nombre es dóna de baixa i al final la xifra sempre és la mateixa”, reconeix Lluís Gázquez.

Per això, per evitar una pròxima edició amb menys participants i amb l’objectiu també de garantir el futur de la festa gràcies a un relleu generacional, en les últimes setmanes des de l’entitat s’han posat en contacte amb altres entitats culturals de la ciutat i també amb particulars per fer la crida, fonamentalment a través de WhatsApp. Les persones que estiguin interessades a respondre la petició per participar en la desfilada poden contactar amb l’entitat a través del correu electrònic miclleida@miclleida.org.

La 23a edició tornarà a comptar amb sis bandes de música

En poc menys d’un mes, l’associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida donarà el tret de sortida a una nova edició, la vint-i-tresena. Serà el dia 29 d’abril amb el pregó, que tindrà lloc només tres setmanes abans del cap de setmana de les celebracions. Les ambaixades marcaran el tret de sortida el 19 de maig, i la gran desfilada amb la batalla com a colofó estan previstes per al dia 20.

Amb més o menys participants, el que els organitzadors tenen clar és que les sis comparses (tres de móres: Musa, Banu Hud i Al·leridís, i tres de cristianes: Urgellencs, Anglesola i Pallaresos) tornaran a comptar amb sis bandes de música per acompanyar-les, després que l’any passat es recuperés una d’aquestes.

A més, els responsables de l’associació també busquen consolidar el nou format de la desfilada infantil que es va impulsar l’any passat i que es porta a terme diumenge al matí, en la qual els músics no es concentraran al carrer Cavallers, sinó que tornaran a sortir de diferents punts per reunir-se posteriorment al davant del Roser.

Encara que ja havia passat en ocasions anteriors, una altra de les particularitats d’aquesta edició de la festa lleidatana és que els capitans dels dos bàndols, tant moros com cristians, seran dones.

tracking