SEGRE

DEFUNCIÓ CINE

Mor l'aclamat creador de 'Heidi'

Va ser, amb Hayao Miyazaki, cofundador de l’estudi d’animació Ghibli || Entre les seues principals obres destaca ‘La tomba de les lluernes’, que va dirigir el 1988

El realitzador nipó Isao Takahata, rebent un premi a Locarno, Suïssa.

El realitzador nipó Isao Takahata, rebent un premi a Locarno, Suïssa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El realitzador japonès i cofundador de Ghibli, Isao Takahata, va morir dijous als 82 anys en un hospital de Tòquio per un càncer de pulmó. Takahata va dirigir diversos treballs de televisió, entre els quals destaca les populars sèries d’animació Heidi i Marco.

El 1985, Takahata va abandonar l’estudi Toei al costat del seu company Hayao Miyazaki i van fundar el seu propi.

Aquest seria Ghibli, que més tard es convertiria en un dels estudis d’animació més importants del món. Un any abans, el 1984, el realitzador nipó va produir Kaze no Tani no Naushika (Nausicaä de la Vall del Vent), dirigida pel seu company i basada en un manga d’aquest que tractava d’una jove princesa que havia d’evitar una catàstrofe ecològica en una terra postapocalíptica.

Uns anys després, Takahata va aconseguir el reconeixement internacional al dirigir Hotaru no Haka (La tomba de les lluernes) el 1988, basada en la novel·la homònima d’Akiyuki Nosaka, sobre dos petits germans que proven de sobreviure en un Japó completament devastat per la Segona Guerra Mundial.

El seu últim treball com a productor va ser Red Turtle (La tortuga roja) el 2016, el primer film de l’estudi Ghibli dirigit per un realitzador no japonès. La seua trajectòria ha estat a bastament reconeguda a nivell internacional.

Entre els principals premis que va rebre Takahata es troba el Premi del Festival de Cinema Infantil de Chicago (Estats Units), el del Festival d’Animació d’Annecy (França) o l’Orde de les Arts i les Lletres, també del país gal, en aquest cas per les seues traduccions al japonès de la poesia francesa.

tracking