SEGRE

ESTUDIANTS MASCLISME

La UdL busca 'agents' contra el sexisme per la seua festa major

Voluntaris per prevenir i actuar si es donen situacions de violència masclista

Imatge d’un moment de l’última edició de la festa major dels estudiants de la UdL.

Imatge d’un moment de l’última edició de la festa major dels estudiants de la UdL.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La universitat no està exempta de situacions de violència masclista com les que es donen en altres àmbits de la societat (vegeu el desglossament adjunt). Per això, el Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats de la UdL i el Consell de l’Estudiantat s’han proposat combatre’l la pròxima edició de la festa major universitària, que se celebrarà el 26 d’abril. Per aconseguir-ho, i basant-se en una experiència similar en una altra localitat, busquen voluntaris per formar una xarxa d’agents per evitar actituds masclistes, prevenir situacions d’assetjament i abusos sexuals en ambients lúdics i festius i actuar i assessorar les víctimes en el cas que es produeixin aquestes conductes.

Aquests agents, que portaran un distintiu, es mouran per les diferents activitats que s’hi organitzin, però també comptaran amb una carpa fixa, el Punt Violeta (a la qual se sumaran cartells amb missatges a les barres i altres zones del recinte). En aquesta àrea donaran informació i recolliran queixes de qui observi o pateixi una conducta masclista i prestaran ajuda o assessorament sobre el camí a seguir, per exemple, si fos necessari, presentant una denúncia als Mossos d’Esquadra. Per poder portar a terme aquesta tasca, tots els agents rebran una formació prèvia.

Actualment, la iniciativa ja compta amb cinc voluntàries, totes noies, i el mínim que s’havien marcat els impulsors és d’una desena. Les persones interessades a formar part d’aquest equip d’agents (que compta amb un vídeo explicatiu penjat a YouTube) poden enviar un correu electrònic a les direccions centredolorspiera@cdp.udl.cat i consell@estudiantat.udl.cat.

Encara que es tracta d’una experiència pilot, els responsables no descarten poder comptar amb una xarxa d’agents de forma permanent que també pugui actuar en altres festes universitàries com poden ser l’Agrocastanyada o l’Agrònom de Ferro.

Un 10% dels alumnes toleraria una agressió de la parella

Un sondeig elaborat fa diversos anys pel mateix Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats de la UdL va posar de manifest certa tolerància a la violència masclista entre els alumnes de la universitat lleidatana. Segons l’estudi, en què van participar 1.700 estudiants, un 10% (més homes que dones) justificarien una agressió masclista i el 40% acceptaria perdonar la parella després d’una agressió si aquesta li promet que canviarà. Altres dels resultats que es desprenien del sondeig van ser que un de cada cinc alumnes no veia malament que la parella li impedís parlar amb altres persones, el 36% no va considerar els gelos una cosa negativa i el 33% no va veure com un indici de violència masclista que la parella exerceixi un control abusiu. L’estudi va concloure que un terç de les relacions sentimentals de l’alumnat podrien estar caracteritzades per la dependència.

tracking