SEGRE

ACOLLIDA ENTITATS

Creix l'acollida de refugiats

Creu Roja Lleida atén gairebé un centenar durant el primer trimestre del 2018, el doble que l’any passat || Les denegacions d’asil i la dificultat de trobar habitatge, les principals dificultats

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La crisi migratòria dels refugiats no deixa indiferent a ningú. Almenys això és el que pretenen entitats com Creu Roja, que a Lleida ha incrementat l’atenció a persones que sol·liciten asil a la ciutat fins a arribar a auxiliar-ne prop d’un centenar el primer trimestre del 2018, el doble que l’any passat. En aquest sentit, Jordi Vidal, director del departament de Migracions i Refugi de Creu Roja Lleida, va explicar ahir que al llarg del 2017 l’entitat va atendre un total de 196 sol·licitants d’asil a la capital del Segrià. Aquestes persones van passar pels diferents programes d’atenció integral, que consta d’atenció psicològica, jurídica, social i residencial.

Aquest últim punt és el que més preocupa l’entitat. En aquest sentit, la presidenta de Creu Roja Lleida, Dolors Curià, va fer una crida per resoldre la dificultat d’accedir a habitatges en el mercat privat, un pas imprescindible perquè les famílies refugiades puguin tenir una vida autònoma i integrada al veure’s obligades a fugir del seu país. Actualment, l’organització compta amb vint-i-vuit places residencials a la ciutat de Lleida, amb la intenció d’ampliar el projecte a tot el territori de cara al 2018. La majoria procedeixen de Veneçuela, Ucraïna, Rússia, Colòmbia i Geòrgia. També de països de Sud-amèrica per la pressió de les maras i de grups paramilitars, així com de l’Àfrica subsahariana.

Quant a les principals dificultats en l’atenció dels refugiats, Vidal va destacar les denegacions d’asil, ja que es concedeixen menys d’un 1 per cent de les peticions; la recerca d’un habitatge digne en el mercat privat i el desconeixement per part dels empresaris de la documentació a l’hora de contractar refugiats. En aquest últim punt, el tècnic de Creu Roja va assenyalar que de les persones ateses en el programa d’acollida, cinc ja han trobat feina i vint-i-cinc més estan preparats per al mercat laboral.

Creu Roja Lleida impulsa un nou projecte amb l’objectiu de sensibilitzar sobre l’experiència que viuen les persones refugiades quan han d’abandonar els països d’origen. The Real Pursuit és un joc de simulació basat en quatre històries reals de famílies migrants tant de països en conflicte com de llocs on no es respecten els drets humans. “El joc et posa a la pell d’una família de Síria, Hondures, Nigèria o Ucraïna”, va explicar ahir a la presentació la coordinadora de Cooperació Internacional a Lleida, Cristina Figueras. La iniciativa va nàixer a Elx de mans de la Creu Roja del País Valencià i l’èxit que ha tingut en altres delegacions ha fet que l’entitat a Lleida la difongui pel territori.

L'ACOLLIDA

  • Primera fase. S’intenta donar cobertura a les necessitats bàsiques de les persones acabades d’arribar a Lleida. El 2018 s’han atès quaranta- quatre persones, vuit de menors.
  • Segona fase. Un cop ja s’ha tramitat la sol· licitud d’asil i a l’espera de la resolució, s’acull els refugiats en pisos assistencials de Creu Roja, que compta amb vint-i-vuit places. S’ha atès trenta-quatre persones enguany, nou de menors.
  • Tercera fase. Inserció social i laboral, en les quals participen vint-i-cinc persones a Lleida i cinc ja treballen.
  • Psicològica i jurídica. Creu Roja ha donat suport a quaranta persones en l’àmbit psicològic i vint-i-sis en assistència jurídica.
  • Idioma. Classes de català i castellà per a 33 persones aquest any.

Vint refugiats estudiaran en universitats de Catalunya

Les universitats catalanes acolliran vint estudiants refugiats al Líban perquè puguin seguir els estudis el pròxim curs acadèmic. Els beneficiaris d’aquest projecte, impulsat per la Generalitat i en el qual col·laboren totes les universitats de Catalunya, són majoritàriament sirians, però també n’hi ha del Pakistan i de Palestina. Els estudiants arribaran a partir del pròxim mes de maig amb un visat estudiantil i s’instal·laran a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Vic. El Govern fa una crida a famílies i estudiants per ajudar en l’acollida i els interessats a acollir-los a casa seua poden dirigir-se a aquesta adreça de correu electrònic: comiteapr@gencat.cat.

Per aconseguir-ho, un grup de voluntaris ha seguit una formació que els permet exposar i fer-hi jugar joves de més de setze anys. L’objectiu és utilitzar-lo també en centres educatius, per a estudiants de Batxillerat, així com en cicles formatius. En deu minuts, el joc et planteja una sèrie de preguntes i el concursant ha de decidir en el context que se li planteja, com és el cas d’una parella siriana que ha de fugir d’Alep o d’una jove hondurenya perseguida per la seua homosexualitat.

Jordi Vidal, Dolors Curià i Cristina Figueras, de Creu Roja Lleida, a la presentació d’ahir.

Jordi Vidal, Dolors Curià i Cristina Figueras, de Creu Roja Lleida, a la presentació d’ahir.MAGDALENA ALTISENT

Jordi Vidal, Dolors Curià i Cristina Figueras, de Creu Roja Lleida, a la presentació d’ahir.

Jordi Vidal, Dolors Curià i Cristina Figueras, de Creu Roja Lleida, a la presentació d’ahir.MAGDALENA ALTISENT

tracking