SEGRE

LLARS DEMOGRAFIA

Més lleidatans que viuen sols

La província va tancar l’any passat amb 49.800 habitatges formats per una persona, 1.500 més que el 2016 || Representen el 28 per cent del total de famílies i la meitat són majors de 65 anys

La Glòria conversant ahir amb la Rosa al seu domicili a Lleida.

La Glòria conversant ahir amb la Rosa al seu domicili a Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nombre de llars a la província de Lleida ha augmentat fins als 176.600 el 2017, però cada vegada hi viuen menys persones, segons l’última enquesta de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Els habitatges ocupats per una parella amb fills continuen sent els més freqüents (29,9%), però augmenten els unipersonals. Així, a les comarques lleidatanes, en un de cada tres només viu una persona. Una xifra que assoleix les 49.800 llars el 2017, 1.500 més que l’exercici anterior, cosa que representa una pujada del 3,1%.

L’augment de l’esperança de vida és una de les principals raons d’aquest increment, tenint en compte que la meitat d’aquestes llars unipersonals estan formades per persones majors de 65 anys, principalment dones viudes. Encara que la tendència va a l’alça (actualment Lleida té més vivendes amb una sola persona que en els últims quatre anys), no ha assolit la quota d’altres països europeus, ja que la crisi va estancar-ne el creixement. S’ajornen divorcis i separacions per la dificultat de mantenir una vida independent i els fills tarden més a emancipar-se per culpa de la situació econòmica.

Tanmateix, aquest tipus de llar no és el que més creix a la província. Ho són les famílies monoparentals, les formades per mares o pares que conviuen amb fills. A 1 de gener del 2017, a la província hi havia 17.300 d’aquestes famílies, un 12,3% més que un any abans. Per sexes, 13.300 estan formades per mares amb fills i 3.900, per pares amb fills. Una altra dada de l’enquesta de l’INE és que baixen un 5% el nombre de llars formades per parelles que conviuen amb fills a casa, que ha passat de 55.700 el 2016 a 52.900 l’any 2017. Per l’edat dels fills, més de set de cada deu parelles conviuen amb fills menors de vint-i-cinc anys, la meitat en el cas de les famílies monoparentals.

L’estadística de l’INE també assenyala que, per població resident, un total de 120.700 lleidatans conviuen amb el seu pare o amb la mare o amb tots dos. Aquest col·lectiu representa el 28,6 per cent del total de la població i, d’aquests, 12.800 persones (el 10%) tenen més de 35 anys.

Amb la seua voluntària, fan un cafè, van a comprar o a fer un tomb. Va conèixer el servei de l’entitat a través del CAP i el recomana, sobretot per a aquelles persones a les quals la solitud se’ls fa una muntanya. A l’altre costat hi ha els voluntaris. Com Glòria Felip, una jove de vint-i-cinc anys de Sant Guim de Freixenet però que ja fa un temps que viu a Lleida. Fa menys d’un mes que és voluntària de l’associació i explica que rep més del que aporta. “L’entitat té en compte les persones, les escolta i donem visibilitat a un col·lectiu molt invisible. Estic esperant que arribi diumenge per estar amb la persona que acompanyo”, assenyala. Per això, la Glòria anima a col·laborar en el voluntariat.

Arriba a Lleida una entitat que lluita contra la solitud

Amics de la Gent Gran és una entitat amb una àmplia experiència que fa un any es va instal·lar a la capital del Segrià amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent gran. Lluitar contra la solitud no desitjada i la marginació social són les principals metes dels vint-i-vuit voluntaris amb què compta a la ciutat. Acompanyen vint usuaris dos hores setmanals. Més informació a www.amicsdelagentgran.org o al telèfon 636 764 285.

tracking