SEGRE

TECNOLOGIA SALUT

Ciència per tornar a caminar

Pacients del Guttmann testen el projecte d’un enginyer d’Agramunt per a lesionats medul·lars || Seleccionat en un programa de mercats internacionals, esperen comercialitzar-lo en dos anys

Imatge d’un pacient de l’Institut Guttmann provant l’exosquelet.

Imatge d’un pacient de l’Institut Guttmann provant l’exosquelet.BIOMEC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exosquelet ideat per l’enginyer industrial lleidatà Josep Maria Font i el seu equip del Laboratori d’Enginyeria Biomecànica (BIOMEC) de la UPC està cada vegada més a prop de convertir-se en una realitat que permeti a persones amb lesions medul·lars tornar a caminar sense que hagin de fer un gran esforç.

I és que a la prova pilot que van dur a terme fa més d’un any amb una dona de Galícia s’ha sumat ara l’interès de l’Institut Guttmann. “L’està testant un dels seus pacients. És un home que va en cadira de rodes, però que pot moure’s amb caminador, encara que amb molta dificultat. En canvi, amb l’exosquelet ho fa amb més facilitat. Funciona bé i l’institut creu en el projecte”, explica Font, originari d’Agramunt.

La reconeguda institució confia tant en el projecte que aportarà quatre pacients més a les proves l’any que ve abans que es faci la validació i la certificació de l’aparell. “Si tot surt bé crec que d’aquí a dos anys podrem comercialitzar-lo. Ara estem definint el model de negoci perquè l’objectiu és que sigui més barat que els exosquelets que hi ha actualment al mercat (ronden entre els 80.000 i els 100.000 euros)”, segons apunta Font.

A aquesta sortida al mercat contribueix que el projecte, de nom ABLE (Assistive Biorobotic Low-cost Exoskeleton), acaba de ser seleccionat per Craash Barcelona, un programa impulsat per l’organització Biocat en col·laboració amb el Cimit de Boston, l’acceleradora de projectes de salut amb més experiència del món.

A la convocatòria es van presentar fins a trenta-cinc projectes, dels quals només vuit han estat seleccionats. Els seus integrants seran entrenats amb mentors experts d’aquest centre nord-americà per comercialitzar les seues tecnologies i, en una segona fase, viatjaran a França i Holanda per promocionar els seus productes.

tracking