SEGRE

NEGOCIS BALANÇ

Més de 400 perruqueries tancades

A la província en cinc anys per la crisi, la pujada de l’IVA al 21 per cent el 2012 i l’augment de negocis clandestins || Moltes de les que han aguantat obertes han hagut de reduir personal

Més de 400 perruqueries tancades

Més de 400 perruqueries tancadesÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 412 perruqueries de les comarques lleidatanes han tancat entre el 2012 i el 2016. Aquest últim any del qual es disposen dades va ser el que va registrar una xifra més elevada, amb 94 negocis d’aquest tipus clausurats a Ponent, un 40% més que l’any abans, quan van cessar l’activitat 67, segons dades del Directori Central d’Empreses (Dirce) recollides en una resposta parlamentària del Govern al Congrés dels Diputats. Des del Gremi de Perruquers de Lleida apunten a la crisi, a la pujada de l’IVA del 8% al 21% que van patir el 2012 i a la proliferació de perruqueries clandestines com a principals causes dels tancaments. “En aquests anys també s’han obert moltes perruqueries a la província [actualment se’n comptabilitzen unes 1.100 aproximadament], però és cert que no tantes com se n’han tancat. La crisi ja va reduir l’assiduïtat dels clients i amb la pujada de l’IVA molts professionals es van veure obligats a augmentar preus perquè assumir la diferència de l’impost suposava perdre fins a 5.000 euros anuals”, reconeix Albert Bellet, president del gremi lleidatà.

Un altre dels aspectes és l’intrusisme, amb perruqueries instal·lades en pisos o amb serveis a domicili. “Aquesta competència deslleial és el que més mal ens fa. No podem competir-hi perquè ells no paguen lloguers ni impostos”, apunta Bellet. Davant les perruqueries que han tancat, hi ha les que han pogut aguantar obertes però que, no obstant, s’han vist obligades, en molts casos, a reduir personal. En el conjunt de Catalunya i de l’Estat la tendència ha estat molt similar, i el 2016 es va assolir un rècord de tancaments de perruqueries. Només aquell any entre les quatre províncies catalanes es van clausurar més de 2.000 d’aquests negocis (gairebé 11.000 a tot Espanya) i la xifra des del 2012 creix fins als 8.655 (més de 46.500 a tot l’Estat).

dades

  • 1.100 PERRUQUERIES El Gremi de Perruquers de Lleida calcula que actualment a la província hi ha unes 1.100 perruqueries funcionant.
  • 412 TANCADES EN 5 ANYS Encara que entre el 2012 i el 2016 s’han obert moltes perruqueries a Lleida, n’han tancat més. Concretament, 412.
  • 94 EL 2016 Des del 2012, l’any que més tancaments es van comptabilitzar a Ponent va ser el 2016, amb 94 negocis clausurats.
  • 21% D’IVA Una de les causes de l’increment de tancaments va ser la pujada de l’IVA a les perruqueries el 2012, quan van passar del 8% al 21% 

L’auge de les barberies, el contrapunt

Les dades mostren que es tanquen més perruqueries de les que s’obren, però aquesta tendència no es dóna entre les barberies. “S’han posat molt de moda i és un sector en auge”, explica Albert Bellet, president del Gremi de Perruquers de Lleida. De fet, la clientela té en molts casos fins i tot mes assiduïtat que als negocis unisex. “Abans els homes anaven a la resta de perruqueries, però actualment busquen un servei més específic, la qual cosa també ha provocat que els perruquers hagin de formar-se més”, va apuntar Bellet en aquest sentit.

Infinitat de tutorials a internet

Encara que en menor mesura que la crisi, l’increment de l’IVA o l’augment de negocis clandestins, també ha afectat el sector la proliferació a internet de tutorials sobre perruqueria i estètica. “Pot ser una causa, però amb molta menys influència”, reconeix Albert Bellet. I és que YouTube i altres plataformes estan plenes de vídeos en els quals persones anònimes expliquen com un mateix pot fer-se pentinats o tallar- se els cabells. Fins i tot compten amb canals propis o amb aplicacions per descarregar-se al telèfon mòbil. 

tracking