SEGRE

TRIBUNALS

Aquest és el marge establert pel Suprem per als radars de trànsit mòbils

Segons el tribunal, ha de ser el mateix que en els fixos

Aquest és el marge establert pel Suprem per als radars de trànsit mòbils

Aquest és el marge establert pel Suprem per als radars de trànsit mòbilsEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Suprem ha establert que els radars mòbils de trànsit que realitzen el mesurament de la velocitat des d’una ubicació en trípodes o en cotxes aturats tenen un marge d’error del 5% i no del 7%, per la qual cosa atribueix a aquest tipus de dispositius el mateix percentatge que als fixos.

Amb aquest criteri, el tribunal ha desestimat el recurs de cassació interposat per un conductor, que va ser gravat per un radar quan conduïa a 214 km/h per l’AP-68 (sentit Saragossa), contra la sentència de l’Audiència Provincial de Navarra que li va imposar el pagament d’una multa de 1080 euros i la prohibició de conduir durant un any i un dia per un delicte contra la seguretat viària.

La Sala es planteja si un radar quan es col·loca sobre un trípode o en un vehicle aturat és un instrument fix o mòbil als efectes de determinar l’índex d’error del 5% o del 7%, ja que considera que les ordres ministerials que regulen aquests dispositius -fixos i mòbils (estàtics o en moviment)- no aclareixen aquesta qüestió.

En el cas plantejat en aquest recurs de cassació -assenyalen els magistrats- l’esmentat percentatge és rellevant ja que, en funció del marge d’error que s’apliqui, el conductor pot ser absolt o condemnat.

De fet, el jutjat penal número 3 de Pamplona li va absoldre en considerar que l’aparell de mesurament era mòbil, per la qual cosa després d’aplicar un marge d’error del 7% va concloure que la velocitat a la qual circulava el conductor podia ser de 199 km/h, i no superava en 80 km/h la velocitat màxima permesa en aquesta via, després no era delicte.

Per la seua part, l’Audiència Provincial de Navarra va entendre que el sistema de mesurament era estàtic, amb un marge d’error del 5%, per la qual cosa la velocitat a la que circulava era com a mínim de 203 km/h. En superar el marge legal, va revocar l’absolució i va condemnar aquest conductor com a autor d’un delicte contra la seguretat viària.

La conclusió a la qual arriben els magistrats de la Sala Penal del Suprem és que "si l’aparell de mesurament, cinemòmetre, és fet servir des d’una ubicació fixa, això és sense moviment, ja sigui fix o estàtic, el marge d’error és del 5%".

I afirmen, a més, que aquesta catalogació és "lògica" perquè "el mesurament de la velocitat, des d’un radar fix, o des d’una instal·lació sense moviment, suposa un menor marge d’error que el mesurament realitzat des d’un dispositiu en moviment".

tracking