SEGRE

BENESTAR PRESTACIONS

Rècord d'ajuts a la Dependència

El nombre de lleidatans que cobren alguna prestació creix un 15 per cent en un any i ja són més de 12.000 || Les peticions també s’incrementen i des del 2007 se n’han presentat 45.129

Jubilats d’Anglesola, davant del centre de serveis municipal.

Jubilats d’Anglesola, davant del centre de serveis municipal.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 12.027 lleidatans cobren actualment algun dels ajuts inclosos a la llei de la Dependència, una xifra rècord a la província des que va entrar en vigor la normativa, ja fa més d’una dècada. Segons les últimes dades publicades pel departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies a 31 de març, els beneficiaris a Ponent s’han incrementat un 15% l’últim any, ja que en el dia d’avui hi ha més de 1.500 usuaris més (en termes absoluts, tenint en compte que la xifra de nous dependents serà més elevada en funció de les persones que cobraven una ajuda i han mort) que al primer trimestre del 2017, quan se’n comptabilitzaven 10.462. Les dades tornen a confirmar la tendència a l’alça en el nombre de beneficiaris que es va iniciar a finals del 2015 després de diversos anys a la baixa com a conseqüència de les retallades.

En aquest període també s’han incrementat, encara que no tant, les sol·licituds per rebre una prestació econòmica o un servei.

El Segrià concentra la major part de l’activitat d’aquesta llei, amb el 46% d’ajuts i sol·licituds

Entre el març del 2017 i el març d’aquest any s’han presentat 3.593 noves peticions, la qual cosa eleva la xifra total de les comptabilitzades a Ponent des de la posada en marxa de la llei el 2007 a 45.129. Representen un 8 per cent més que les que hi havia acumulades fa un any, 41.536. Les xifres tant de beneficiaris com de sol·licituds a les comarques lleidatanes representen aproximadament el 7 per cent dels comptabilitzats al conjunt de Catalunya. Per la seua banda, el Segrià és la comarca lleidatana que concentra més activitat d’aquesta llei, amb el 46 per cent de peticions i ajuts, seguida de la Noguera (10 per cent).

dades

  • 12.027 BENEFICIARIS És el nombre de lleidatans que cobren actualment algun dels ajuts de la llei de Dependència.
  • 45.129 SOL·LICITUDS Des de l’entrada en vigor de la llei el 2007, a Ponent s’han presentat 45.129 sol·licituds d’ajuda.

Claus

  • Ritme de creixement. El rècord de beneficiaris mostra un canvi de tendència en el ritme de creixement respecte a les sol·licituds, ja que fins ara aquestes augmentaven molt més ràpid.
  • Finançament. El finançament ha marcat un dels principals enfrontaments entre el Govern central i la Generalitat respecte a aquesta llei, ja que Catalunya sempre ha denunciat que aporta el 80%.

Gairebé la meitat són prestacions per als cuidadors Més de 88.000 de les 200.000 prestacions concedides actualment per la llei de Dependència a Catalunya són ajuts econòmics per a cuidadors familiars de les persones amb dependència. La segona més sol·licitada són places en residències de persones de la tercera edat, seguides de l’ajuda domiciliària i la teleassistència. Encara que en menor mesura també es demanen centres de dia, tant per a persones grans com per a discapacitats. Quant al perfil del beneficiari, el 66% són dones i més de la meitat tenen més de 80 anys. El grau de Dependència que més predomina és l’intermedi, el número II, mentre que els nivells més greus i els més lleus es reparteixen a parts iguals.

tracking