SEGRE

TRADICIONS

Les dones, protagonistes de la Festa de Moros i Cristians de Lleida

A càrrec d'Ares Escribà, cap d'Informatius de Lleida TV i directora del programa 'Connecti.cat' de la Xarxa

Les dones, protagonistes de la Festa de Moros i Cristians de Lleida

Les dones, protagonistes de la Festa de Moros i Cristians de LleidaLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’antiga església de Santa Maria de Gardeny de Lleida, ubicada al recinte del castell Templer del Turó de Gardeny, ha estat l’escenari escollit enguany per celebrar el Pregó-Concert de la Festa de Moros i Cristians. Unes dues centes persones s’han apropat fins al temple per gaudir de les paraules de la periodista lleidatana Ares Escribà, la pregonera d’enguany, com a preludi de la gran desfilada i batalla final que tindrà lloc el tercer cap de setmana de maig.

La pregonera, cap d'Informatius de Lleida TV i directora del programa 'Connecti.cat' de la Xarxa, ha estat molt reivindicativa amb el paper de la dona dins la festa tradicional i a la societat en general. Des del primer moment, la periodista ha fet referència al fet que siguin dues dones les capitanes en aquesta edició i a més ha deixat clar que el sexe femení ha estat en un segon pla al llarg de la història i continua en molts àmbits de l’actualitat. Escribà ha desgranat el paper de la dona a la festa i també el fet que sigui única a alternar la victòria entre els dos bàndols participants. També s’ha mostrat orgullosa del seu pas per la festa, on hi va desfilar fa 16 anys a la comparsa dels Urgellencs i també de ser-ne la pregonera.

El pregó ha continuat posant en valor la ciutat de Lleida que “no vol ser la gran desconeguda perquè té molt a oferir”, per acabar demanant una festa de Moros i Cristians totalment igualitària.

Després del pregó, seguint el guió, ha tingut lloc el concert de la banda de música Ilerband, que en el seu repertori compta amb marxes cristianes i mores. En el concert previst s0ha pogut escoltar una desena de peces, amb pasdobles, bandes sonores, mambos, les esmentades marxes i l’himne de Moros i Cristians, de Francisco Escartín.

El pregó enceta doncs la posada de llarg de la Festa dels Moros i Cristians de Lleida que viurà la seua màxima intensitat al mes de maig, amb el cap de setmana fester del 19 i 20. Hi ha estat present, entre d’altres autoritats, el tinent d’alcalde de la Paeria, Fèlix Larrosa. Altres pregoners de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida han estat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; la tinent d’alcalde Montse Parra, o l’actor Carles Canut, entre altres.

tracking