SEGRE

EDUCACIóN

Un de cada tres infants reconeix que a la seua classe hi ha assetjament escolar

Augmenta el nombre de casos en els quals el 'bullying' es produeix en grup

Un de cada tres infants reconeix que a la seua classe hi ha assetjament escolar

Un de cada tres infants reconeix que a la seua classe hi ha assetjament escolarEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un de cada tres nens reconeix que en la seua classe hi ha situacions d’assetjament escolar, una situació que el 97,7 % dels alumnes ja veu com un tipus de maltractament, segons les enquestes realitzades a alumnes i professors que han participat en programes de prevenció del "bullying" l’any passat.

Uns projectes realitzats per les fundacions ANAR (d’ajuda a nens i adolescents en risc) i Mútua Madrilenya els resultats de la qual fan públics aquest dilluns amb motiu del Día Mundial contra l’Assetjament Escolar, que es commemora el proper 2 de maig.

Aquestes dades indiquen que davant el 97,7 % dels alumnes que veuen l’assetjament escolar com un tipus de maltractament, el percentatge dels que ho consideren com una broma o una cosa normal que passa entre companys ha disminuït i se situa en l’1,6 % (el 2016 era un 5,4 %).

Les enquestes entre els alumnes també assenyalen un augment en el nombre de casos en els quals l’assetjament es produeix en grup: el 66,7 % el 2017, mentre que en anys anteriors va ser del 55 %.

Quant al que el mateix alumne creu que pot fer per frenar l’assetjament, el nombre de nois que veuen en la unió entre companys la mesura més efectiva ha augmentat fins el 80,3 % davant el 65,7 % el 2016, mentre que el 73,5 % aposta per demanar-li ajuda directament al professor i el 35,4 % dir-los-ho als pares.

Respecte a les causes, un 62 % dels alumnes pensa que els assetjadors actuen per creure’s millors que els seus companys, el 41,4 % per divertir-se i el 12,3 % per revenja.

Com a principals causes de l’assetjament destaquen la manera de ser de les víctimes (55,9 %), el seu aspecte físic (52,1 %), per les coses que diu o fa (41,7 %), perquè fa mala olor o va brut (21,9 %), pels seus gustos (21,8 %), per ser d’una altra cultura, raça o religió (19,3 %), per tenir bones/ dolentes notes (16,6 %), per ser nou (16,4 %) i per tenir molt/pocs diners (7,3 %).

Els insults i les agressions físiques són les formes més habituals d’assetjament, al voltant del 85 % en ambdós casos, seguides de les diferents formes de pressió psicològica (aïllament, exclusió i difusió de rumors) que pateix el 33,7 % de les víctimes.

Per al 64,8 % dels professors resulta molt decisiu la pressió del grup i la normalització de la violència en la vida quotidiana (56,4 %) com aspectes decisius perquè es produeixi assetjament escolar.

La majoria dels docents enquestats van coincidir en assenyalar que els complexos, els problemes d’inseguretat, la baixa autoestima o la por del rebuig són les característiques principals de l’assetjador, seguides de l’agressivitat i el sentiment de superioritat.

Segons els professors, els tallers de conscienciació i les xarrades d’especialistes són les intervencions més efectives en els centres educatius per lluitar contra el "bullying".

Les conclusions d’aquest informe s’han extret de l’anàlisi d’una mostra de més de 2.600 enquestes realitzades a alumnes de Primària i de l’ESO de centres públics i concertats i a un centenar de professors d’aquests col·legis.

D’altra banda, Save the Children ha subratllat avui la necessitat d’aprovar com més aviat millor una Llei per a l’eradicació de la violència contra la infantesa que inclogui plans de prevenció i detecció en l’entorn educatiu.

tracking