SEGRE

PATRIMONI MUNICIPIS

L'església d'Aitona recupera la pica baptismal 50 anys després

El propietari, de Seròs, la torna a l’emplaçament original, a Sant Antolí

Moment de l’entrega de la pica baptismal a l’enclavament original, a l’església de Sant Antolí.

Moment de l’entrega de la pica baptismal a l’enclavament original, a l’església de Sant Antolí.AJUNTAMENT D’AITONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’església de Sant Antolí d’Aitona ha recuperat la seua pica baptismal original després d’haver estat més de 50 anys en parador desconegut. La peça estava originàriament en aquesta església però quan el temple va ser destruït durant la Guerra Civil va ser traslladada. Mentre es reconstruïa, la pila va estar a l’església de Sant Gaietà d’Aitona. Tanmateix, va passar a mans privades després que el bisbat de Lleida la vengués entre els anys 60 i 70. Malgrat que a l’ajuntament va tornar a comprar l’església de Sant Gaietà fa uns vint anys, la pica baptismal va seguir en mans del seu propietari. Ara, més de mig segle després, Enric Carrió, veí de Seròs, ha decidit que la peça torni al seu enclavament original davant de l’agraïment del municipi.

Així, des d’aquesta setmana l’església de Sant Antolí ja compta amb la pila al seu lloc original, al baptisteri del temple, i hi van ser batejats santa Teresa Jornet i els beats Francesc Palau i Josep Camí. Segons l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, “té un valor més enllà del material”, ja que els tres religiosos més famosos del municipi van rebre el seu primer sagrament en aquesta pila, de què només es conservaven fotografies i en molt mal estat. A més, el consistori ha entregat a l’església un quadre amb una fotografia restaurada de la pila original i un text gravat en un vinil.

La celebració es va fer en el marc dels actes de tridu en honor a santa Teresa Jornet amb motiu del 175 aniversari del seu naixement. Així mateix, dissabte es va inaugurar la casa museu de la Congregació d’Ancians Desemparats.

Sants com a atractiu turístic

Aitona és dels pocs municipis que poden dir que compten amb una santa i dos beats. El seu patrimoni religiós juga un paper important com a atractiu turístic i, de fet, les esglésies de Sant Antolí i de Sant Gaietà formen part de les rutes de Fruiturisme que recorren cada any milers de visitants que volen observar els fruiters quan floreixen. En aquest recorregut també s’ofereix la possibilitat de visitar la Cova del Pare Palau i la casa en la qual va nàixer santa Teresa Jornet, entre altres punts d’interès patrimonial de la localitat del Baix Segre.

tracking