SEGRE

INFANTESA BENESTAR

Més de 1.200 menors i adolescents de Lleida tenen mesures de protecció

La Generalitat tramita 15 expedients per desemparament i assumeix la tutela d’una trentena en un any

Vista d’un centre per a adolescents estrangers sota tutela de la Generalitat a Gimenells.

Vista d’un centre per a adolescents estrangers sota tutela de la Generalitat a Gimenells.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat té actualment oberts més de 1.200 expedients de protecció per a menors i adolescents de les comarques lleidatanes, inclosos aquells que es troben en situacions de desemparament o maltractament, així com que necessiten acompanyament judicial per haver comès algun delicte i ser inimputables. Així mateix, el sistema de protecció engloba els menors i adolescents que han estat apartats del nucli familiar per viure situacions de risc i no veure cobertes les seues necessitats bàsiques, entre ells els casos la tutela dels quals acaba en mans de la Generalitat.

Segons l’últim informe estadístic de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), dels 1.202 menors i adolescents lleidatans amb mesures de protecció o seguiment per assegurar el seu benestar, 456 han estat apartats de les seues famílies i estan sota la tutela de la DGAIA. L’últim any, l’organisme ha iniciat 152 expedients nous de protecció a la província de Lleida, dels quals una trentena han estat per obrir procediments de tutela a l’apreciar un risc en el benestar del menor, i quinze més al percebre que el nen o l’adolescent es troba en una situació de desemparament, ja sigui per maltractament, abusos o altres formes que atempten contra la seua cura i integritat.

Segons l’informe, que inclou dades a finals de mes, el març del 2018 estaven vigents 145 expedients de menors i adolescents lleidatans en situació de desemparament, cosa que porta la Generalitat a estudiar si és necessari que se l’aparti del nucli familiar. En cas d’assumir la tutela, la immensa majoria dels menors i adolescents que es troben en aquesta situació estan en famílies d’acollida, encara que d’altres resideixen en centres.

Per a les autoritats, la clau del seu benestar és detectar factors de risc a temps. En aquests casos, l’últim any s’han iniciat més de setanta expedients informatius, mentre que en gairebé una vintena de casos es va donar assistència a menors de 14 anys que havien comès un delicte però la Justícia no pot castigar-los.

Així mateix, la DGAIA ha atès una trentena de joves després de complir la majoria d’edat i perdre la protecció o abandonar el centre tutelat.

A les comarques de Ponent, en els últims mesos s’han posat en marxa dos centres d’atenció per a aquest col·lectiu.

Al març, la Generalitat va inaugurar un pis per a joves tutelats a Gimenells en el qual s’atenen també menors estrangers no acompanyats, d’entre 16 i 18 anys, sota la gestió de la Fundació Obra Tutelar Agrària.

Aquesta atenció també la proporciona el centre de Sant Joan de Déu d’Almacelles amb 20 places.

Més places per atendre menors estrangers sense família El departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies va atendre l’any passat prop de 1.500 menors estrangers no acompanyats, la gran majoria d’origen marroquí, que van arribar a Catalunya, el doble que un any abans. Per a la seua atenció, la Generalitat ha habilitat més places en centres d’acollida, albergs, en centres residencials d’acció educativa (CRAE) i pisos especialitzats en joves tutelats i extutelados.

tracking