SEGRE

INICIATIVA DRETS

Un cas de Lleida, 'exemple' de lluita per a SOS Racisme

Una dona que se’n va haver d’anar de Cappont per l’assetjament patit || L’entitat participa avui en una jornada de debat a la ciutat

Vista aèria de part de la ciutat de Lleida, amb la Seu Vella al fons.

Vista aèria de part de la ciutat de Lleida, amb la Seu Vella al fons.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ONG SOS Racisme Catalunya ha editat recentment una selecció de vint-i-cinc casos atesos durant els vint-i-cinc anys del Servei d’Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme (SAiD). Un dels casos es va produir al barri de Cappont l’any 2015 i es posarà com a exemple en una jornada per a l’eradicació del racisme que tindrà lloc aquesta tarda a la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. El va patir una dona, natural del Marroc, que feia prop de vint anys que vivia a Espanya.

LES CLAUS

  • Tres greus problemes. Per a SOS Racisme hi ha tres greus problemes que no s’han resolt: indefensió de les persones que han patit una situació de racisme, casos amagats o desdibuixats i la falta de compromís polític per tal d’eradicar-lo.
  • Objectius. L’ONG es marca com a objectius una atenció més gran de les víctimes, prioritzar la restitució dels drets a partir de la resolució del conflicte, reforçar les persones afectades i incidir en la transformació social.
  • Jornada avui a Lleida. Avui a partir de les 19 hores al pati de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, al carrer Doctor Combelles.

Segons SOS Racisme, va ser assetjada verbalment durant mesos per un grup de clients del bar situat a sota de casa seua. L’afectada, que va estar en tractament psicològic, assegura a la memòria de l’entitat que “després de resistir dos anys a Lleida, vaig decidir abandonar i anar-me’n a França per buscar un futur per a mi i per a la meua filla [...]. Vaig voler denunciar el meu cas perquè reflexionessin, per tal de sensibilitzar la gent”. També recorda que “hi ha molta gent que no pot. M’ha tocat patir per reclamar, per denunciar, per informar i per fer-ho públic. Almenys estic ajudant molta gent”.

Alerten que un dels problemes més grans és la indefensió que pateixen les víctimes

El seu cas es va resoldre amb una mediació penal i SOS Racisme destaca la seua rellevància perquè “exemples com aquest mostren la complexitat de la discriminació perquè es fa difícil identificar quina condició origina la discriminació ja que la víctima és vulnerable pel gènere, l’ètnia, l’edat, la classe i altres categories”.

SOS Racisme alerta que hi ha tres qüestions greus que es mantenen durant els vint-i-cinc anys analitzats i que mereixen especial atenció. En primer lloc, l’estat d’indefensió de les persones que han patit una situació de racisme. Per això, asseguren que el primer repte és ser conscient d’haver estat víctima d’una vulneració de drets per motivació racista i prendre la decisió. El segon dels factors és que el racisme roman en molts casos amagat o desdibuixat. El tercer problema és la falta de compromís polític per eradicar-lo.

L’ONG va atendre l’any passat un total de 485 persones i es van identificar 213 casos de racisme, encara que 122 casos no van arribar a ser denunciats.

L’entitat explicarà avui a Lleida quin és l’estat del racisme, els casos de discriminació que s’han detectat i com s’ha pogut actuar. La jornada també inclourà la taula redona Dret al vot per a tothom.

tracking