SEGRE

DIVULGACIÓ INICIATIVES

La ciència als bars aterra a Lleida

El Cafè del Teatre acollirà del 14 al 16 de maig la primera edició del Pint of Science 2018 || El festival comptarà amb sis conferències d’investigadors lleidatans i tres actuacions musicals

Imatge d’arxiu d’una actuació al Cafè del Teatre Escorxador de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una actuació al Cafè del Teatre Escorxador de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Per què no podem parlar de ciència amb una cervesa a la mà? Això serà possible la setmana que ve a Lleida amb la primera edició del Pint of Science 2018, un festival que vol atansar la divulgació científica als locals de lleure. La capital del Segrià s’unirà així a cinquanta-sis ciutats espanyoles que acolliran del 14 al 16 de maig aquesta iniciativa l’èxit de la qual ha portat a ampliar l’oferta en el conjunt de la geografia espanyola amb més de 300 actes en 105 bars i la participació de 730 científics com a ponents.

En el cas de Lleida, el Cafè del Teatre Escorxador serà l’escenari on s’impartiran sis conferències científiques i tres actuacions musicals a partir de les set de la tarda. La coordinadora a Ponent, Marina Laplana, va explicar ahir que les xarrades les impartiran científics lleidatans o arrelats al territori i que tractaran tres temes principals: ment, planeta Terra i producció animal, i el cos humà. Segons Laplana, el festival va sorgir al Regne Unit el 2012 i s’ha anat estenent per diversos països. A Espanya se’n celebra aquest any la quarta edició.

Els ponents de Lleida parlaran sobre psicologia, la Terra i producció animal i el cos humà

L’objectiu és atansar la ciència i la investigació a la societat. “La gent no acostuma a anar a conferències científiques i pensem que és millor portar la ciència on hi ha la gent”, va explicar Laplana. “Parlant en un bar, l’ambient és més distès”, va afegir. Els organitzadors insisteixen que el Pint of Science és un punt de trobada entre els investigadors i la societat en un entorn més propici per a una conversa relaxada, davant de la teua beguda preferida.”

En les tres jornades previstes a Lleida, a banda de les conferències, els participants podran disfrutar de les actuacions d’Escorça, Alma Domínguez i Marc Banyeres. Per portar a terme aquest atípic festival, l’organització compta amb més de quatre-cents voluntaris a tot l’Estat. Pel que fa al grup de Lleida, són sis persones que de forma desinteressada han organitzat un esdeveniment que preveuen que tingui continuïtat l’any que ve. Segons va assenyalar Laplana en aquest sentit, la idea és que la pròxima edició es faci cada dia en un bar diferent, com es fa en altres ciutats. L’entrada és gratuïta i, els que no puguin assistir-hi en persona, podran seguir el programa a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #Pint18Lle.

LES CLAUS

  • 14 de maig. Conferència Aquest verí que ens dóna la vida: l’oxigen, a càrrec d’Hugo Gonzalo, de l’Institut d’Estudi de Ciències de la Salut de Castella i Lleó. Actuació musical d’Escorça i xarrada de Jorge Moya, de la UdL, sota el títol La força del subconscient.
  • 15 de maig. Pau Montané, de la Universitat Politènica de Catalunya, impartirà la conferència Per què aquí? Per què així? Evolució de la Terra. Després actuarà Alma Domínguez i hi haurà una xarrada de Romi Pena, de la UdL, sobre El millor dels porcs.
  • 16 de maig. Conferència Pensant amb l’intestí”, de M. Alba Sorolla, de l’IRBLleida i actuació musical de Marc Banyeres. Tancarà el festival Marina Laplana, de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB amb la xarrada Els gens no ho són tot.
  • En vint països. El festival Pint of Science se celebrarà aquest any en cinquanta- sis ciutats espanyoles, catorze més que el 2017, entre les quals Lleida. D’aquesta forma, Espanya és el país amb més seus a nivell internacional, ja que té lloc simultàniament en 272 ciutats d’un total de vint països d’Europa, Amèrica, Àsia i Oceania.
tracking