SEGRE

DEBAT MORT DIGNA

Primer pas al Congrés per despenalitzar l'eutanàsia

Admet a tràmit una proposta del Parlament, només amb el PP en contra

Ramona Maneiro, la dona que va ajudar a morir Ramón Sampedro i va obrir el debat de l’eutanàsia.

Ramona Maneiro, la dona que va ajudar a morir Ramón Sampedro i va obrir el debat de l’eutanàsia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés dels Diputats va fer ahir el primer pas per iniciar la despenalització de l’eutanàsia a l’admetre a tràmit una proposició de llei remesa pel Parlament de Catalunya que demana reformar el Codi Penal. Va ser possible gràcies al suport expressat per la major part dels grups, mentre que PP i UPN s’hi van mostrar en contra i Ciutadans s’abstindrà a la votació de demà, que obrirà la tramitació parlamentària. La proposta aprovada l’any passat pel Parlament i que ahir van defensar els diputats Alba Vergès (ERC), Marta Rivas (En Comú Podem) i Assumpta Escarp (PSC), sol·licita la reforma de l’article 143.4 del Codi Penal per despenalitzar l’eutanàsia i l’ajuda al suïcidi, així com exonerar de responsabilitat penal qui ajudi a morir una persona amb una malaltia terminal o incurable que li provoca sofriment físic o psíquic greu. Actualment, preveu penes de presó d’entre quatre i vuit anys per a “qui indueixi el suïcidi d’un altre” i a penes d’entre dos i cinc per a qui cooperi amb “actes necessaris al suïcidi d’una persona”. També estableix de sis a deu anys si la cooperació arriba a causar la mort.

Malgrat haver-hi mostrat suport, el PSOE va incidir en la importància que aquest vagi acompanyat d’una regulació de l’eutanàsia com la recollida a la proposició de llei que els socialistes van presentar la setmana passada, ja que són complementàries. El PP va reiterar el seu rebuig perquè no està recollida a la Constitució va en contra del fet de ser metge.

L’alternativa actual és el testament vital, que tenen firmat més de 2.000 lleidatans

També es va pronunciar ahir Ramona Maneiro, la dona que va ajudar a morir el tetraplègic gallec Ramón Sampedro fa vint anys i que va obrir el debat en relació amb la mort assistida a Espanya. “L’eutanàsia ha de ser per a la gent que la vulgui i res més”, va assegurar.

“És un petit avanç, però molt important” Per a l’associació Dret a Morir Dignament, ahir no va ser un dia qualsevol. “Només s’ha admès a tràmit la proposta, és un pas petit, però molt important”, va reconèixer Concepció Canut, coordinadora de l’entitat a Lleida, on compta amb un centenar de socis. I és que Canut va recordar que fa un any Units Podem ja va presentar una proposta que no va arribar ni a aquest punt. “Ara almenys està aquí, tot i que sabem que canviar el Codi Penal és complicat i podrien passar anys”, va apuntar. Amb tot, des d’aquesta entitat es mostren confiats després de tants anys treballant per aconseguir una cosa que consideren un dret. “No és un assumpte menor. És molt important per a la gent que pateix.”

tracking