SEGRE

SALUT DIA MUNDIAL

El mòbil, tan sols deu hores al mes

Especialistes advoquen per moderar-ne l’ús en una jornada sobre fibromiàlgia, fatiga crònica i sensibilitat química a Lleida || Els afectats demanen més investigació i accelerar el diagnòstic

La doctora Carme Valls, ahir a l’Auditori, va ser una de les ponents a la jornada de Fibrolleida.

La doctora Carme Valls, ahir a l’Auditori, va ser una de les ponents a la jornada de Fibrolleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ús del mòbil és un debat complex i, de vegades, controvertit. Alguns especialistes rebutgen de ple que puguin causar càncer. Altres, en canvi, advoquen per no descartar categòricament el seu perjudici en les persones i advoquen per la precaució per reduir-ne els possibles efectes. Aquesta última posició és la que va defensar ahir la doctora Carme Valls, especialitzada en endocrinologia, que va ser una de les ponents a la jornada organitzada per Fibrolleida per commemorar el Dia Mundial de les Síndromes de Sensibilització Central (fibromiàlgia, fatiga crònica i síndrome de sensibilitat química múltiple). En declaracions a SEGRE, Valls va assenyalar que s’està avançant en la investigació científica sobre els efectes que tenen en salut els camps electromagnètics com els dels telèfons mòbils i que s’alertarà la població com es fa ara amb el tabac.

les claus

  • Taules informatives. A més de la jornada a l’Auditori, l’entitat va posar taules informatives al matí als hospitals Arnau de Vilanova i al Santa Maria.
  • Afectats a Lleida. Es calcula que a la província hi ha entre 6.000 i 10.000 persones afectades per fibromiàlgia, i entre 500 i 1.000 per fatiga crònica. Més d’un centenar de persones tenen diagnosticada la síndrome de sensibilitat química múltiple i ja hi ha casos d’afectació per electrosensibilitat a radiacions de mòbils.
  • Jurisprudència. Experts i afectats denuncien el retard de processos d’incapacitat per falta de diagnòstic, però recorden que cada vegada hi ha més jurisprudència. Fa dos setmanes, el TSJC reconeixia una pensió de més de 600 euros a una lleidatana afectada per fibromiàlgia i li concedia la incapacitat absoluta.

“La prevenció ens porta a recomanar no parlar més de deu hores al mes amb el mòbil enganxat a l’orella. És millor utilitzar cables o telefonia fixa i no disposar del mòbil a menys de dos metres del lloc on dormim”, va afirmar. Actualment, encara no hi ha cap investigació, segons Valls, que ens porti a negar “categòricament” que els mòbils causin càncer, però tampoc que ens porti a afirmar-ho. “Perjudiquen afectats de malalties emergents com la fibromiàlgia, la fatiga crònica i la síndrome de sensibilitat química múltiple, com qualsevol altre tòxic present al nostre entorn social o laboral”, va explicar Valls. Segons la doctora, la societat es conscienciarà sobre l’ús del mòbil quan la ciència pugui demostrar els efectes perjudicials en la salut.

A la jornada d’ahir, que es va celebrar a l’Auditori Enric Granados, els afectats de malalties de sensibilització central van reclamar més investigació i accelerar el diagnòstic d’aquestes malalties, que tenen més d’11.000 lleidatans.

tracking