SEGRE

SALUT HÀBITS ALIMENTARIS

El mite de les dietes 'miracle'

Mètodes d’aprimament com els sucs ‘detox’ prometen perdre pes de forma ràpida, encara que poden generar efectes adversos per a l’organisme i provocar riscos per a la salut || Els experts aposten per una reeducació alimentària, sense productes processats ni sucres afegits

La pressió social per la imatge corporal incrementa la popularitat d’aquest tipus de dietes.

La pressió social per la imatge corporal incrementa la popularitat d’aquest tipus de dietes.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Això mateix passa amb les dietes paleolítica o proteica que, al promoure un consum excessiu de proteïnes, provoquen un gran dèficit nutricional que pot derivar en problemes renals i alteracions del metabolisme.Res més lluny de la realitat, per a Gil el secret per aconseguir aprimar-se de forma saludable recau en l’exercici físic i en una dieta variada planificada amb un especialista. “A banda d’evitar el sedentarisme i intentar fer entre 10.000 i 12.000 passos al dia, s’ha de mantenir una dieta rica en fruites i verdures de proximitat, així com tenir en compte la ració diària de proteïnes.”

És important reduir els aliments processats, encara que en la cursa per perdre pes s’ha de tenir en compte que “no guanya el més ràpid, sinó aquell que aprèn a mantenir aquests hàbits saludables per sempre”.

El 49,7% dels lleidatans d’entre 18 i 74 anys tenen excés de pes, segons l’últim Informe de Salut

Creu que ara hi ha més preocupació per tenir un bon estat de salut?

Sí, cada vegada són més les persones que van a la consulta per aprendre hàbits alimentaris saludables, no només els mesos d’estiu. Tanmateix, molts pensen erròniament que els productes per aprimar-se funcionen. Volen perdre pes de manera accelerada però aquí no guanya el més ràpid, sinó aquell que aprèn a mantenir aquests hàbits saludables per sempre.

La meitat dels lleidatans d’entre 18 i 74 anys tenen excés de pes. A què pot deure’s aquesta dada?

A causa de l’estrès del dia a dia, estem acostumats a menjar qualsevol cosa per sortir del pas i aquest fet, com s’ha demostrat, provoca greus problemes de salut a la llarga. El fet de consumir molts aliments preparats i begudes ensucrades, sumat a un nivell de vida sedentari, fa que un percentatge tan alt de la població tingui sobrepès.

Quina seria la millor manera d’aprimar-se?A m

és d’intentar fer entre 10.000 i 12.000 passos al dia, cal mantenir una dieta rica en fruites i verdures de proximitat, així com tenir en compte les racions diàries de proteïnes. També és preferible fer quatre o cinc àpats lleugers al dia que fer-ne molt pocs i copiosos. Tot i així, el principal és inculcar aquests hàbits alimentaris saludables perquè perdurin per sempre.

Quin és el problema de la majoria de dietes ‘exprés’?

El problema és que no hi ha cap control continu per part d’un especialista i, al no produir-se aquesta reeducació alimentària, després del curt període de temps que dura la dieta el pacient torna a menjar igual de malament que abans i es produeix un efecte rebot: pot guanyar fins i tot més pes del que havia perdut. A més a més, al tractar-se de dietes extremes que restringeixen de forma dràstica alguns aliments, hi ha un dèficit de macronutrients i micronutrients que poden derivar en greus problemes per a la salut i disfuncions en l’organisme.

La pressió social per la imatge corporal incrementa la popularitat d’aquest tipus de dietes.

La pressió social per la imatge corporal incrementa la popularitat d’aquest tipus de dietes.ITMAR FABREGAT

tracking