SEGRE
Sense intoxicats per bolets en 3 anys

Sense intoxicats per bolets en 3 anysSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques lleidatanes acumulen ja tres anys sense que s’hagin registrat intoxicacions greus per haver ingerit bolets verinosos, després que entre 2012 i 2014 es comptabilitzessin tres brots amb una dotzena d’afectats, dels quals cinc van haver de ser hospitalitzats. Aquests són els bolets més perillosos:

Amanita phalloides

Descripció: Per la seua elevada toxicitat i la seua freqüència als nostres boscos, és el bolet més perillós, causa de la majoria d’intoxicacions mortals.

Claus: L’Amanita es pot confondre amb algunes russula de color verd, però aquestes no tenen ni anell ni vulva. També amb algunes psalliota.

Amanita verna i virosa

Descripció: Unes altres dos Amanites altament tòxiques són l’Amanita verna, que es presenta a la primavera, i l’Amanita virosa, que és de tardor.

Aparició: L’hàbitat més freqüent són els boscos d’arbres de fulla ampla.

Cortinarius

Descripció: Alguns bolets del grup dels cortinarius són molt tòxics, fins i tot poden resultar mortals.

Aparició: Afortunadament són poc abundants i difícils de confondre amb cap bolet comestible d’ús habitual.

Amanita muscaria

Descripció: Es pot confondre amb l’ou de reig. Les principals diferències són la presència de berrugues blanques sobre la caputxa.

Aparició: A la tardor en boscos més alts i freds que l’ou de reig.

Fredolic tòxic

Descripció: Es pot confondre amb la Tricholoma terreum, més petita i de menor alçada.

Símptomes: Els símptomes es presenten al cap de poca estona d’haver consumit els bolets.

LES CLAUS

Com distingir-los

No hi ha regles ni proves generals per distingir els bolets tòxics dels comestibles. L’única manera d’assegurar-se que un bolet és comestible és mitjançant la correcta identificació de l’espècie, i això s’aconsegueix gràcies al coneixement i l’experiència. Les tradicions propulares de comprovació com l’ennegriment de la dent d’all o de la patata són falses.

Com actuar

Davant els primers símptomes, s’ha d’acudir immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat. Convé portar les restes que es tinguin dels bolets, ja sigui els trossos que s’ha eliminat al netejar-los o els bolets cuinats que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitarà l’aplicació del tractament més eficaç.

Principals símptomes

Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie. Es poden presentar un o més d’aquests: forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, períodes alternatius de crisi i de calma.

Quan apareixen

Els primers símptomes es poden presentar poc després d’haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o més tard. Les intoxicacions més greus, com la causada per l’Amanita phalloides, es manifesten unes 8 o 10 hores després. Per tant, el fet que els símptomes tardin a presentar- se és un indici que la intoxicació pot ser molt perillosa

tracking