SEGRE

INVESTIGACIÓ INICIATIVES

Lleida acull una classe magistral de ciència amb música i cervesa

El Cafè del Teatre obre el festival de divulgació científica Pint of Science

L’investigador Hugo Gonzalo va abordar ahir ‘la paradoxa de l’oxigen’ al Cafè del Teatre.

L’investigador Hugo Gonzalo va abordar ahir ‘la paradoxa de l’oxigen’ al Cafè del Teatre.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Cafè del Teatre de Lleida és des d’ahir una aula de ciències que atansa al públic temes com la salut mental, el planeta Terra o el cos humà en un ambient distès en el qual està permès prendre’s una cervesa. Ho fa en el marc de la primera edició del Pint of Science, un festival en el qual participen un total de cinquanta-sis ciutats espanyoles i que fins demà té per objectiu portar la divulgació científica als locals de lleure.

El primer a pujar a l’escenari lleidatà va ser l’assessor clínic de l’Hospital de Valladolid Hugo Gonzalo, que va explicar la paradoxa de l’oxigen, ja que malgrat ser essencial per al funcionament del cervell també pot posar en perill la seua existència i ser el responsable de malalties com l’Alzheimer o el Parkinson. “Com a científics, estem acostumats a difondre els nostres descobriments a la nostra comunitat d’estudiosos però, en realitat, les investigacions només tenen sentit si transcendeixen a la ciutadania”, va explicar Gonzalo, que va aplaudir una iniciativa que atansa la informació científica a joves i grans. I és que, segons explica la investigadora de l’IRBLleida i organitzadora del festival, Marialba Sorolla, “com que a la gent no l’atreu anar a un gran auditori per escoltar xarrades científiques, hem optat per ser nosaltres els que acudim on és la gent”. Seguint aquesta voluntat de crear un ambient relaxat en el qual aprendre coneixements nous, el duo Escorça va ser l’encarregat de posar la música.

Tot i així, va posar el colofó a la jornada d’ahir el científic de la Universitat de Lleida Jorge Moya Higueras, que va abordar la força del subconscient amb una conferència en la qual, de forma didàctica i interactiva, va exposar les evidències científiques de la seua existència, així com el seu funcionament i la seua importància.

En la jornada d’avui (19.00 hores), es tractarà l’evolució geològica de la Terra de la mà de Pau Montané, de la Universitat Politècnica de Catalunya. Per la seua part, des de la Universitat de Lleida, Romi Pena i Subirà parlarà de la millora dels porcs perquè produeixin carn més gustosa i saludable, a banda d’afavorir que siguin més resistents a les infeccions i es redueixi l’ús d’antibiòtics en granges. En el descans entre xarrades, la cantant argentina Alma Domínguez farà viatjar els espectadors als ritmes del folklòric tango.

tracking