SEGRE

SALUT MICOLOGIALES CLAUS

Sense intoxicats per bolets en 3 anys

Salut no ha registrat cap brot des del 2015, mentre que entre el 2012 i el 2014 n’hi va haver tres amb 12 malalts, 5 d’hospitalitzats || Experts apunten al factor “sort” i a les males temporades

Sense intoxicats per bolets en 3 anys

Sense intoxicats per bolets en 3 anysSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques lleidatanes acumulen ja tres anys sense que s’hagin registrat intoxicacions greus per haver ingerit bolets verinosos, després que entre 2012 i 2014 es comptabilitzessin tres brots amb una dotzena d’afectats, dels quals cinc van haver de ser hospitalitzats. Els experts apunten a un factor de sort més que a una conscienciació més gran dels aficionats i a les males temporades de bolets, que redueixen les probabilitats. Les dades facilitades a aquest diari pel departament de Salut mostren que no hi va haver intoxicats d’importància (no es descarten casos lleus tractats als Centres d’Atenció Primària) entre 2015 i 2017.

En canvi, el 2014 hi va haver un brot amb cinc afectats, dels quals dos van requerir un ingrés hospitalari, i el 2014 dos episodis d’intoxicacions diferents amb set malalts en total, dos d’aquests també amb atenció a l’hospital. “El 2014, per exemple, va ser un any excepcional pel que fa a la producció de bolets i això augmenta les probabilitats que es produeixin intoxicacions perquè hi ha més fongs i més boletaires disposats a sortir a buscar-los”, explica Juan Martínez, investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, a Solsona.

En canvi, la passada temporada de tardor (el 2017 és un dels últims tres anys en què no hi ha hagut brots tòxics) va ser dolenta, amb només quinze quilos per hectàrea quan la mitjana solen ser uns seixanta. “El que no hi hagi hagut intoxicats des del 2015 (greus, perquè lleus n’hi continua havent tots els anys) ho atribuiria a males temporades i més al factor sort que a una conscienciació més gran de la gent. Hi ha molta inexperiència encara entre la gent que surt a buscar bolets”, reconeix Martínez. Es calcula que a Catalunya hi ha uns dos milions de boletaires, dels quals 1,2 surten habitualment (dos o tres vegades per any). 

Clica per conèixer els bolets més perillosos i les claus per distingir-los

LES DADES

  • 3 BROTS

El departament de Salut té comptabilitzats a Ponent tres brots per intoxicacions per bolets els anys 2012 i 2014.

  • 12 MALALTS

Aquests tres brots es van saldar amb un total de 12 persones afectades, set d’aquestes el 2012 i les cinc restants el 2014.

  • 5 HOSPITALITZATS

Cinc de les 12 persones afectades van acabar ingressades a l’hospital a causa de la intoxicació per haver ingerit bolets verinosos.

  • 2 MILIONS DE BOLETAIRES

Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya calculen que hi ha uns dos milions de boletaires catalans.

tracking