SEGRE

Com acabar amb la LGTBfobia en els col·legis?

Com acabar amb la LGTBfobia en els col·legis?

Com acabar amb la LGTBfobia en els col·legis?EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només pel fet de pertànyer al col·lectiu LGTBI, infants i adolescents poden ser i, per desgràcia ho són, víctimes d’assetjament escolar i ciberassetjament, patint aïllament, difamació, amenaces i agressions físiques que es podrien frenar amb una educació en tolerància a les aules i a la societat. Ho han assegurat a Efe diversos experts de l’Unicef, de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (Felgtb) i de la Fundació ANAR amb motiu de ser avui el Día Internacional contra la LGTBIfobia.

I és que, precisament "l’assetjament escolar per LGTBIfobia és el principal motiu de l’alumnat per arribar plantejar-se fins el suïcidi" alerta Visi González, de l’àrea d’Educació de la Felgtb. González, mestra des de fa tretze anys, reconeix que ara els educadors en Primària estan "fent eclosió de l’ou" amb el tema de la diversitat sexual. Es tracta d’un assumpte que "gairebé fa por tocar" doncs fins fa poc hi havia "desprotecció legal", però en bastantes comunitats ja hi ha lleis autonòmiques que "avalen el professor perquè tingui obligació, dret i haver de treballar aquests temes a l’aula", recalca.

Per combatre els assetjaments proposa més formació per al claustre, xarrades de sensibilització per a alumnes o tallers i com ja es fa en Infantil i Primària treballar en explicar el Día de la Diversitat Familiar (15 de maig) o parlar del que es reivindica avui. Així mateix, González demana que els mateixos professionals de l’educació del col·lectiu LGTBI siguin "visibles". "Els professors i les professores continuem sent referència per al nen o nena" i "és importantíssim que ens fem visibles", argumenta; "mai no hi haurà professorat LGTB si no ens visibilitzem", emfatitza.

Un 60% de l’alumnat ha estat testimoni de ciberassetjament cap a estudiants d’aquests col·lectius, segons dades de la Felgtb, que per eradicar-lo va llançar al setembre el web www.stopacosoescolarlgtb.com i aquest mes durà a terme unes jornades sobre ciberassetjament|ciberpersecució.

La directora del Telèfon de la Fundació per a l’Ajuda a Nens i Adolescents en Risc (ANAR), Diana Díaz, assegura que gairebé un 3 % de les trucades són per assetjament de l’alumne LGTBI, percentatge que puja al 5 % en el ciberassetjament. Comenta que qualsevol "diferència" pot ser motiu d’assetjament i que l’escola "ha d’acollir tots", però que també s’ha d’educar a casa en "el respecte a la diversitat".

La formació de docents contra l’homofòbia és essencial per a la portaveu d’ANAR (900 20 20 10), Fundació que acudeix a col·legis per treballar en empatia, en resolució de conflictes i a identificar els rols en l’assetjament. Díaz concreta que "una autoestima sana és més difícil per a la víctima", que té "sentiment de culpa i por constant de ser atacat o traït si rebel·la una mica més íntim sobre la seua orientació sexual". "En les trucades ens expliquen que arriben a canviar la seua aparença per no sentir-se qüestionats" i ells mateixos "poden marginar-se per la por de ser rebutjats", reconeix aquesta psicòloga d’ANAR.

Per a la responsable d’Incidència Política de Unicef Comité España, Cristina Junqueras, existeix relació entre el que passa a les víctimes a les aules o fora i el reflectit a les xarxes socials i, precisament a través de mòbils i internet la infantesa del col·lectiu LGTBI pateix més l’assetjament per l’anonimat de l’assetjador.

L’Unicef compta amb el programa "Educació en Drets d’Infantesa i Ciutadania global", que es promou en els centres i converteix alumnes, famílies o professors en "agents que transformin" la vida en els esmentats espais, explica.

Les solucions passen per "evitar o reduir conductes discriminatòries contra nens i nenes LGTBI", que és "un deure de tota la societat", subratlla Junqueras, que creu que "si les dinàmiques discriminatòries es produeixen en els col·legis és perquè són reflex de la societat en la qual viuen els nostres joves". Junqueras lamenta les conseqüències de l’assetjament en el col·lectiu LGTBI, les víctimes del qual són aïllades, baixen el seu rendiment, deixen d’anar a classe i poden arribar a suïcidar-se. "Si tu veus, has d’actuar", demana Junqueras als alumnes per instar a què siguin els mateixos estudiants els que identifiquin els possibles casos d’assetjament cap al col·lectiu LGTBI i no siguin subjectes passius davant d’això, sinó que ho expliquin a professors i famílies.

tracking