SEGRE

Comença el Ramadà, mes de dejuni i de banquets, recolliment i festejos

Musulmans pregant a Lleida, en una imatge d'arxiu.

Un salafista vetat pel Marroc imparteix conferències a LleidaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milions de musulmans sunnites comencen aquest dijous a tot el món el mes de ramadà, un període de dejuni caracteritzat també pels opípars banquets, i en el qual el recolliment dels més piadosos es barreja amb un ambient festiu en el qual la nit es transforma en la protagonista de cada jornada.

Abans que el sol fes avui la seua aparició per l’horitzó, els qui compleixen els rituals del dejuni, un dels cinc pilars de l’islam, van prendre el seu primer "suhur", l’últim menjar i beguda que els creients es porten a la boca fins la posta del sol, moment de la ruptura del dejuni, coneguda com a "iftar".

Durant aquest mes, el novè del calendari lunar musulmà, l’abstenció d’ingerir qualsevol tipus d’aliment durant les hores del dia és només una part dels requisits que ha de complir el bon creient.

Els mals pensaments, els insults, les crítiques a tercers, el sexe durant les hores diürnes o les mentides han de ser desterrades durant els 29 dies que dura el mes més sagrat per als musulmans, i en el que es creu que Al·là va començar la revelació de l’Alcorà a Mahoma. Durant aquest període, les mesquites obren les seues portes després de l’"iftar" per al "tarauih", un rés que inclou extenses lectures del llibre sagrat; i en els últims deu dies, conviden els més creients a l’"etekaf", jornades intensives de fe i contemplació a les sales d’oració.

Paral·lelament, es multipliquen els programes religiosos en ràdios i televisions, mentre la gran majoria de restaurants i cafeteries posen el forrellat a les seues cuines fins la posada del sol i més enllà. El Ministeri d’Interior jordà va ordenar el tancament de les botigues, restaurants, cafès i licoreries durant les hores diürnes i va establir multes per als qui no respectin el dejuni. Així mateix, va demanar a tots els ciutadans i als estrangers que evitin ferir els sentiments dels qui dejunen i transgredir els principis ètics durant ramadà.

A Iraq, com a gairebé tots els països musulmans, el mes de dejuni, que per a la majoritària comunitat xiïta començarà demà, és temps de visites a parents i de sopars amb amics, veïns i companys de feina. A Bagdad, les famílies s’han proveït en les setmanes prèvies dels productes que ompliran les taules, on les llenties es converteixen en un dels ingredients estrella, en forma de la sopa "A l’Hisaa". El "Dulma", carbassons, pebrots i altres verdures farcides d’arròs, és un altre dels plats protagonistes. Els sucs, refrescos, dolços i fruita seca, i el pollastre i, fins on és possible, la carn tampoc no poden faltar en els copiosos banquets d’aquests dies.

Encara que es pressuposa que és època de contenció, segons estadístiques oficials de Jordània, en el regne haiximita s’importa entre un 30 i un 40% de menjar més aquest mes que durant qualsevol altre de l’any. Unes estadístiques que es repeteixen en altres països, on ramadà és també sinònim d’inflació.

A Egipte, molts balcons i carrers s’han omplert de banderoles i del mític "fanus", el fanalet símbol del Ramadà al país de la desembocadura del Nil. Aquest any, el "fanus" ha estat adornat per molts artesans amb la imatge del jugador de futbol Mohamed Salah, davanter del Liverpool anglès i heroi nacional.

Una canonada marca el final dia i del dejuni a Egipte, on és tradició l’establiment de taules sufragades per mesquites, empreses, ONG i veïns amb recursos, en les quals s’ofereix menjar gratis a pobres i transeünts. Les nits del mes vessen d’activitat en carrers, botigues i cafès fins altes hores de la matinada. Les activitats de lleure i esbarjo es multipliquen després de les dures hores del dia, en les quals les jornades s’espesseixen i les hores de treball es retallen. Amb l’aparició de la lluna, obren les seues portes les haimes de Ramadà, on les teles acolorides típiques d’aquest mes donen empara a cafès, amenitzats amb música i concerts.

Les autoritats de Dubai han permès la relaxació de les normes per tercer any consecutiu i alguns hotels i restaurants serviran alcohol i aliments durant el dia, en atenció dels estrangers i els turistes. No obstant això, el Govern dels Emirats també ha fet especial recalcament en el pudor en vestir i ha demanat que s’eviti la roba ajustada i que les dones mantinguin coberts els seus escots, espatlles i genolls.

Al Líban, els carrers també lluen decorades i s’han instal·lat quioscos per recollir donacions destinades a organitzacions caritatives, que igual com en altres països redoblen els seus esforços perquè cap musulmà no es quedi sense "iftar".

tracking