SEGRE

DISCAPACITAT OPORTUNITATS

Més inserció laboral a Aspid

L’entitat troba feina a 345 persones de les més de mil que va atendre el 2017, la qual cosa suposa un rècord des que es va crear el programa el 2001 || En canvi, creix la temporalitat dels contractes

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 345 persones amb alguna discapacitat o en risc d’exclusió van trobar feina l’any passat gràcies al programa d’integració laboral d’Aspid. La xifra, que suposa un increment de 89 contractes respecte al 2016, és tot un èxit per a aquesta entitat lleidatana, ja que suposa haver assolit un 33% d’inserció entre el més d’un miler de persones ateses en el servei el 2017, un rècord des que el van posar en marxa fa ja 17 anys.

“És un índex històric, molt elevat per a qualsevol servei de col·locació, però més en un col·lectiu com el nostre”, va assegurar Lídia Méndez, directora de l’Àrea d’Integració Laboral d’Aspid. I és que l’atur entre les persones amb discapacitat i altres col·lectius vulnerables és tres vegades superior a la taxa mitjana de la resta de la població. “La nostra tasca i la dels nostres tècnics no és només trobar-los treball, sinó trencar amb estereotips com que tenen una menor productivitat”, va apuntar Bibiana Bendicho, presidenta de l’entitat.

La gran majoria de les insercions (83%) es van produir a l’empresa ordinària, mentre que la resta van ser en Centres Especials de Treball i una vintena, en empreses creades pels mateixos usuaris del programa.

Tanmateix, el balanç del programa laboral d’Aspid, que dóna servei a set comarques de Ponent, també va deixar una dada negativa, i és l’augment de la temporalitat i la parcialitat dels contractes aconseguits. Mentre que el 2016 els de menys de sis mesos de durada van representar el 58%, l’any passat van augmentar fins al 72% i només un de cada deu va ser superior a un any.

El perfil dels usuaris atesos, entre els quals a més de discapacitats (que representen el 52% del total) hi ha també col·lectius vulnerables com immigrants o persones a l’atur de llarga durada, és el d’un home o una dona a parts iguals, amb més de 46 anys i amb estudis secundaris.

“Quan dius en una entrevista que tens una discapacitat, es fan enrere”, reconeix aquesta jove de 25 anys. Malgrat això, ja ha treballat en diverses empreses i des del passat mes de febrer és, a través del programa d’inserció d’Aspid, l’encarregada de la recepció de Caser Residencial de Balàfia. “Estic molt contenta i aquí em sento realitzada. Mai m’han posat cap pega i s’han interessat molt per mi, i això no m’havia passat mai”, explica.

La Georgina no és l’única persona amb discapacitat a Caser, on ara entrarà una persona en pràctiques en cuina. “Encara que una persona tingui una discapacitat pot donar un bon resultat. És qüestió d’actitud”, assegura Maria Antònia Pubill, directora de la residència.

Un moment de la presentació dels resultats.

Un moment de la presentació dels resultats.LLEONARD DELSHAMS

Un moment de la presentació dels resultats.

Un moment de la presentació dels resultats.LLEONARD DELSHAMS

Un moment de la presentació dels resultats.

Un moment de la presentació dels resultats.LLEONARD DELSHAMS

tracking