SEGRE

Dos de cada deu joves se senten deprimits però només un està diagnosticat

El departament de salut mental de l'hospital Santa Maria de Lleida.

Dos de cada deu joves se sent deprimit però només un està diagnosticatSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos de cada deu joves espanyols d’entre 15 i 29 anys creu tenir símptomes depressius, especialment les noies, que superen els nois en vuit punts, un 24,3 davant el 16%, si bé només la meitat d’ells ha estat diagnosticat. Ho revela el primer "Baròmetre juvenil de vida i salut", realitzat per la Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddicció (FAD) i la Fundación Mutua Madrileña, del qual es desprèn a més que, malgrat que els joves espanyols creuen tenir un pes per sota del recomanat, a més de la meitat li agradaria perdre pes.

En l’estudi s’aprecien diferències de gènere considerables: del 38,6 % dels joves d’entre 15 i 17 anys que consideren que el seu Índex de Massa Corporal (IMC) està per sota de l’adequat, elles freguen el 50 % i ells no superen el 15%. El mateix passa a la franja 18-29 anys: un 56 % pensa que pesa menys del recomanat, un 55,9 % noies i un 17,7 % petits. També són elles les que, malgrat això, voldrien baixar de pes (64 % davant el 50 %). De fet, gairebé quatre de cada deu segueixen o han seguit alguna dieta amb aquest propòsit, però només el 9 % ho van fer sota supervisió mèdica. "És una crida d’atenció per continuar investigant", ha subratllat la subdirectora del Centro Reina Sofía sobre Adolescència i Joventut, Anna Sanmartín, qui en ser preguntada per la contradicció entre aquestes dades i els elevats índexs d’obesitat infantil i adolescent al nostre país, ha admès que els nois han pogut declarar el pes desitjat en lloc del real. I és que la immensa majoria, el 88 %, afirma estar preocupat per la seua imatge externa i voldria canviar alguna o moltes parts del seu físic.

El 20% de les noies va admetre no estar gens conformes amb el seu aspecte i el canviaria tot, una xifra que es redueix al 13 % en el cas d’ells. Dades que contrasten amb el fet que els aliments que més diuen consumir són carns (el 87 % diàriament o diverses vegades per setmana) i cereals i llet i derivats (86 %); gairebé la meitat menja dolços i pastisseria gairebé diàriament, mentre que el 40 % prova la fruita una o menys vegades per setmana. I que el 26% diu no fer exercici i el 38% només el realitza de forma ocasional; en aquest cas, elles gairebé dupliquen l’índex de sedentarisme del d’ells, amb un 33 % davant el 18 %.

Una altra de les dades que dóna l’informe és que el 30% dels joves assenyala haver patit algun tipus de trastorn mental, sobretot elles, que els superen en deu punts (33 % davant 23 %). D’ells, els més esmentats pels 1.200 joves enquestats són el cansament i la falta d’energia (29 %); problemes de son (26 %), els desordres alimentaris (23%) o el sentiment de fracàs (19,3%).

Segons els símptomes descrits, el 21,6% presentaria un quadre de simptomatologia depressiva, el 15,3 % moderada i el 6,3% greu, si bé només la meitat, l’11,4%, hauria estat diagnosticat. El diagnòstic per depressió és de fet el més habitual, per sobre d’altres trastorns com l’ansietat, pànic o fòbies (11,2%) o de son (7,2%). Malgrat tot això, només la meitat va sol·licitar ajuda professional, principalment de psicòlegs (29%), el metge de capçalera (20,4%) o el psiquiatre (13,6%).

En general, la percepció sobre la seua salut dels joves espanyols, que tenen la taxa d’esperança de vida més alta de la UE, és molt bona, arribant al 87% els que consideren que així és, encara que els indicadors són pitjors per a elles. De fet, les joves pateixen més malalties cròniques que ells (27% i 23%, respectivament), van més al metge (83% i 73%) i reconeixen automedicar-se més (63% i 52%).

tracking