SEGRE

POBLACIÓ DEMOGRAFIA

Lleida, líder en famílies nombroses

La província en té 6.344 i la capital del Segrià supera en gairebé cinc punts la mitjana catalana || La Paeria estudia més bonificacions per aquest col·lectiu, que aposta per més informació

Fotografia de la família Piqué Ayala al complet, amb els seus vuit fills d’entre 4 i 18 anys, a la Seu Vella de Lleida.

Fotografia de la família Piqué Ayala al complet, amb els seus vuit fills d’entre 4 i 18 anys, a la Seu Vella de Lleida.FAMILIA PIQUÉ AYALA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fer els àpats per torns o fer malabars per poder desplaçar-se són les típiques anècdotes de les famílies nombroses, un tipus de llar que, segons sembla, no només forma part del passat i ha trobat el seu bressol a la capital del Segrià. Segons l’associació Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC), a la ciutat de Lleida hi ha 2.555 famílies nombroses (amb més de dos fills), gairebé cinc punts per sobre de la mitjana catalana. A més, la capital compta amb el nucli familiar més extens de Catalunya, amb disset fills registrats en el títol de família nombrosa.

dades

  • 6.344 A LLEIDA. Nombre de títols de família nombrosa registrats a finals del quart trimestre del 2017 a la província de Lleida, segons el Govern.
  • 2.555 A LA CAPITAL. Són les famílies de més de dos fills que viuen a la capital del Segrià, on també resideix la família més nombrosa de Catalunya.
  • 3 FILLS. Prop de set de cada deu famílies nombroses de Lleida tenen fins a tres fills. Quatre famílies compten amb vuit o més.
  • 111.029 A CATALUNYA. Xifra total de títols de famílies nombroses al conjunt de Catalunya, un 2% més que les registrades a finals del 2016.

Segons les dades del departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, la xifra de famílies nombroses ha anat en augment durant els últims anys. Al tancament del 2017, la província de Lleida comptava amb 6.344 títols de famílies nombroses, 161 més que l’any abans. Pel nombre de fills, prop de set de cada deu tenen tres fills, mentre que hi ha 222 famílies amb cinc fills. Cinquanta-tres famílies tenen sis fills i n’hi ha divuit que compten amb set. Segons aquestes xifres, unes altres quatre llars lleidatanes compten amb vuit o més fills.

L’associació de famílies nombroses de Catalunya insta a ampliar els avantatges per al col·lectiu

Precisament, el director de FANOC, Raúl Sánchez, es va reunir ahir amb l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, per conèixer les mesures que porta a terme el consistori a favor de les famílies nombroses. Actualment, el consistori atorga bonificacions de l’IBI i taxes municipals a aquest col·lectiu i Ros es va comprometre a estudiar altres iniciatives com la gratuïtat de la targeta escolar per al transport públic. Segons Sánchez, encara que hi ha avanços en beneficis fiscals i socials, l’Estat espanyol es troba per sota de la mitjana europea i va destacar la necessitat de fomentar la informació a les famílies perquè coneguin els seus drets. Per fer-ho, tenen previst celebrar una sessió a Lleida el pròxim mes de setembre.

“Ara que els grans tenen entre tretze i divuit anys podem comptar amb ells per ajudar-nos, ja que sempre hem educat els nens en el respecte, la confiança i l’ajuda als altres.” A l’hora del sopar, han de fer dos torns, però “sempre intentem aprofitar tots els moments possibles per estar junts”. “Fa divuit anys que anem accelerats, però si tinguéssim uns quants anys menys no ens importaria ser més”, confessa aquesta parella.

Les xarxes socials, un aparador per a les famílies

“Organitzar una família nombrosa pot arribar a ser fàcil sempre que s’inculquin unes normes i unes rutines diàries”, explica Blanca Ayala, una mare de cinc nenes i tres nens d’entre quatre i divuit anys que afirma que, amb el pas dels anys, “se’ns dóna millor compaginar amb èxit la vida familiar i el lleure”. Malgrat que la Blanca i el seu marit, Pol, sempre van somiar a formar una gran família, apunta que mai van arribar a imaginar que tindrien vuit fills. “Vam tenir el primer quan els dos teníem 24 anys i, veient que ens les podíem apanyar, sempre pensàvem: «I per què no un més?”. La principal dificultat es dóna a l’hora d’organitzar viatges, encara que en el seu dia a dia han de recórrer a una furgoneta de nou places.

tracking