SEGRE

Uns innovadors auriculars detecten les otitis i ajusten sols el seu volum

Uns innovadors auriculars detecten les otitis i ajusten sols el seu volum

Uns innovadors auriculars detecten les otitis i ajusten sols el seu volumefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d’alumnes de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha dissenyat un prototip d’auriculars intel·ligents capaços de detectar patologies com les otitis en estats inicials i indicar a l’usuari que es realitzi una revisió, així com d’ajustar el seu volum de forma autònoma.

El nou dispositiu, denominat HealthEar, mesura la salut auditiva de l’usuari amb la realització periòdica d’un test auditiu similar a la timpanometria i seria especialment útil per a persones que utilitzen diàriament auriculars així com propenses a desenvolupar problemes auditius, expliquen a EFE els seus creadors.

Desenvolupat pels estudiants del Màster d’Enginyeria Biomèdica de l’UPV Daniel Iordanov, Andima Beitia, Javier Silva i Roque Belda, el projecte ha estat un dels guardonats en el concurs First European University Design, impulsat per les multinacionals Analog Devices (ADI) i Würth Elektronik (WE), especialistes en disseny i fabricació de components electrònics.

"L’aparell es col·loca sobre l’orella i minimitza el soroll dinàmicament, i el més rellevant és que aquesta reducció es fa atenent les característiques del soroll extern i l’adapta a la sensibilitat de cada persona en concret", destaca Roque Belda.

"Quan el soroll ambient disminueixi, el volum disminueix conseqüentment i l’usuari no ha d’estar pendent d’ajustar el volum, i evita el risc de fer-se malbé involuntàriament per l’abús de volums alts durant prolongats períodes de temps", apunta Javier Silva.

A més, incorpora un sistema que permet extreure un valor que quantifica la salut auditiva, un valor que a més és revisat de forma periòdica per identificar l’aparició de possibles problemes.

"Aquest avenç permet que les persones puguin detectar un problema de forma primerenca, acudint a temps al doctor per poder realitzar una intervenció que permeti minimitzar els efectes nocius de possibles patologies auditives", afirma el cap d’Otorinolaringologia de l’Hospital Clínic, president de la Comissió per a la detecció precoç de la hipoacúsia (CODEPH) i conseller mèdic de l’equip, Jaime Marco Algarra.

A part del món de l’electrònica de consum, aquesta tècnica es podria utilitzar per al desenvolupament de proteccions auditives que permetin monitoritzar les oïdes de treballadors que s’envoltin de molt soroll ambient, com obrers, operaris de fàbrica o militars, perquè tinguin més control sobre la seua salut auditiva.

tracking