SEGRE

MÚSICA

Mor María Dolores Pradera a Madrid als 93 anys

Al llarg de la seua carrera va aconseguir nombrosos premis i distincions, entre ells un Grammy a l’Excel·lència Artística per tota la seua carrera professional el 2008

Fallece María Dolores Prada a Madrid als 93 anys

Fallece María Dolores Prada a Madrid als 93 anysEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cantant i actriu María Dolores Pradera ha mort aquest dilluns a Madrid, la seua ciutat natal, als 93 anys d’edat, segons han informat fonts familiars.

María Dolores Pradera tenia a la seua esquena una llarga trajectòria artística de gairebé 70 anys i 40 discos, i al llarg de la seua carrera va recollir nombrosos premis i distincions, entre ells un Grammy a l’Excel·lència Artística per tota la seua carrera professional el 2008.

A més, la cantant va rebre el Premi Nacional de Teatre, la Medalla d’Or de les Belles Arts, l’Encomanda de l’Ordre d’Isabel la Católica, la medalla de Madrid al Mèrit Artístic o la medalla d’Or de Madrid al Mèrit Artístic.

La seua carrera artística va començar en el cinema el 1941 com a extra a la pel·lícula "Perquè et vaig veure plorar", encara que també va actuar en teatre amb versions de "L’Alcavota", "María Pineda" o "Fortunata i Jacinta", però va ser en la seua faceta de cantant on va collir el seu èxit més gran i va aconseguir la seua fama internacional.

El seu primer disc va arribar el novembre de 1960 i en la seua trajectòria musical -gran part d’ella unida als Sabandeños- és present l’obra de Chabuca, Horacio Guaraní, Mercedes Sosa, Sánchez Ferlosio, Amancio Prada o Carlos Cano.

Entre els seus èxits es troben "Amarraditos", "La flor de la canyella", "El rosari", "Que et vagi bonic" o "Cavall estret atzabeja".

En la seua llarga carrera compta amb els discos "Als meus amics" (1988), "As de cors" (1999), que va ser disc de platí o "Cançons del alma"(2003).

"Al cap del temps" (2006) va ser el seu següent disc d’estudi gravat al costat de Los Sabandeños, el seu grup de sempre.

María Dolores Pradera ha interpretat també les seues cançons a duo amb artistes de diverses generacions com Rapahel, Savina, Miguel Bose i ha col·laborat amb Enrique Bunbury, Amaia Montero o Ana Torroja.

La cantant era membre honorífic del Fòrum Iberoamericà de les Arts, institució que li va tributar un homenatge el 2011.

Va estar casada amb l’actor Fernando Frernán Gómez, dotze anys i amb ell va tenir dos fills, Elena i Fernando.

Fallece María Dolores Prada a Madrid als 93 anys

Fallece María Dolores Prada a Madrid als 93 anysEFE/Archivo

Fallece María Dolores Prada a Madrid als 93 anys

Fallece María Dolores Prada a Madrid als 93 anysEFE/Archivo

tracking