SEGRE

SALUT ADDICCIONS

Es fuma més o menys, a Lleida?

Ponent, amb el 21,3%, té el menor consum de tabac a Catalunya || La Unitat de Tabaquisme atén cada setmana 5 persones que volen deixar-ho i exporta la seua aplicació a altres hospitals

Presentació ahir en el marc de la Setmana Sense Fum.

Presentació ahir en el marc de la Setmana Sense Fum.DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deixar de fumar pot ser una de les grans decisions que pren una persona al llarg de la seua vida. I cada vegada són més els que es decanten per abandonar aquest hàbit addictiu. Més de 82.000 lleidatans majors de 15 anys són fumadors, la qual cosa dóna un percentatge del 22%. Per àmbits territorials, a Ponent el percentatge de la població fumadora és del 21,3%, dos punts menys que el 2016, i és la regió sanitària amb menor consum de tabac a Catalunya. En el cas del Pirineu, amb el 27,9% de la població fumadora, hi ha un repunt de més de dos punts.

Voler abandonar aquesta addicció porta molts lleidatans a buscar ajuda. I una de les més eficaces és l’atenció que proporciona la Unitat de Tabaquisme de l’hospital Santa Maria de Lleida. El seu responsable, el doctor Francesc Abella, va assenyalar ahir que cada setmana atenen cinc persones que desitgen deixar el tabac i que preveu que aquest any la xifra augmenti i superi les 300 atencions anuals. “La gent cada vegada fuma menys, però hem de veure també el costat negatiu i és que una de cada quatre fuma”, va advertir Abella. La salut continua sent la principal motivació per abandonar aquest hàbit. El pacient tipus és una dona o un home de 45 anys que acudeix a la consulta perquè vol “seguir bé”. Tanmateix, Abella va alertar que el principal problema són els joves, que tarden més anys a conscienciar-se dels problemes que comporta el tabac i ja hi ha adolescents que comencen a fumar als 12 anys. “Hauríem d’atacar-los pel que costa fumar i fer missatges més agressius alertant dels efectes nocius del tabac”, va opinar Abella. Entre els recursos, la unitat del Santa Maria té una aplicació que ja ha exportat a uns altres set hospitals catalans amb 1.000 usuaris per provar la seua eficàcia. L’objectiu és arribar a una trentena de centres.

La unitat del Santa Maria està oberta a tothom, les visites són gratuïtes i personalitzades Una enquesta de Salut mostra que els ciutadans aposten per apujar el preu i els impostos al tabac

Tot i que encara queda molt per fer, les xifres mostren que les lleis antitabac han fet el seu efecte i han “desnormalitzat” el consum de tabac en tots els entorns.

En el conjunt de Catalunya, l’any passat es van imposar 152 denúncies per incomplir la llei antitabac i la població aposta per prohibir el consum de tabac en vehicles privats o en alguns espais a l’aire lliure com piscines municipals o centres comercials oberts.

El consum de tabac a Catalunya descendeix al seu mínim històric

El consum de tabac a Catalunya segueix la tendència dels últims anys i el 2017 ha assolit un nou mínim històric. Només el vint-i-quatre per cent dels majors de quinze anys es considera fumador diari o ocasional, la xifra més baixa registrada mai, segons dades ofertes ahir per l’Agència de Salut Pública de Catalunya publicades amb motiu del Dia Mundial contra el Tabac, que se celebra dijous. Segons el departament, 60.000 persones deixen de fumar cada any però encara hi ha 1,5 milions de catalans que fumen. Es calcula que fumar és la causa de més d’una mort a l’hora.

tracking