SEGRE

ENTREVISTA TECNOLOGIA

Chema Alonso: «Estic molt a favor que els nens estiguin exposats a la tecnologia»

Aquest mediàtic hacker i executiu de Telefónica defensa la “bondat” d’internet i aposta pel nou reglament de protecció de dades perquè ens donarà més control i més transparència a les empreses

Chema Alonso, al centre, moments abans de la conferència organitzada per la Cambra de Comerç.

Chema Alonso, al centre, moments abans de la conferència organitzada per la Cambra de Comerç.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

És un dels hackers més famosos, un expert en ciberseguretat i un dels executius més importants de Telefónica. Chema Alonso va ser ahir a Lleida, amb la seua inseparable gorra de llana, per impartir una conferència en el marc de les Nits de la Cambra de Comerç.

S’ha convertit en un dels hackers més famosos del món. Per què va decidir ser-ho?

Ser hacker no té res a veure amb el que surt a les pel·lícules de criminals. Som amants de la tecnologia que volem portar-la al límit i molts ens dediquem a buscar errors de seguretat. Jo em vaig fer hacker sense voler-ho. Em vaig enamorar quan era petit de la pel·lícula Tron de Walt Disney i amb 12 anys vaig començar a programar.

I d’aquí fins a convertir-se en un dels principals executius de Telefónica. Fins on creu que podrem arribar en el món de la tecnologia?

No ho sé! Ara ja som a la fase de la intel·ligència artificial i Google té una empresa, Calico, que treballa per aconseguir la vida eterna.

El poder de la tecnologia i el de la informació... Diuen que si hi ha una Tercera Guerra Mundial serà ja una guerra cibernètica.

La tecnologia a la guerra ha existit des de sempre, des d’Alexandre el Gran. Després van venir els fusells, l’aviació, els submarins, la criptografia... És evident que països utilitzen internet com a mitjà d’espionatge i que si hi hagués una nova guerra seria també cibernètica.

Creu que som conscients del poder de la ciberinformació?

Tot està connectat a internet. L’economia es paralitza sense tecnologia i sense informàtica com abans ho feia sense transport. Internet i les dades són bones, però la gent no és conscient de com funciona el món de les dades, que hi ha una economia de les dades que ens utilitzen com a mercaderia. Amb les apps poden saber on som en cada moment, on vivim, on anem de vacances, amb qui dinem, amb qui sopem, si anem a un míting polític...

La setmana passada va entrar en vigor el nou reglament de protecció de dades. Ens ajudarà a estar més ciberprotegits?

Ens donarà més control i responsabilitat, que no implica seguretat. Però jo crec que serà bo i ja s’ha aconseguit que se’n parli. Obligarà les companyies a tenir més transparència. Per sort tenim organitzacions per controlar que les empreses l’apliquin i ja s’estan posant les primeres denúncies (vegeu més informació a la pàgina 46).

Quins consells donaria per evitar perdre privacitat a la xarxa?

Sóc molt contrari a les receptes d’estar per casa perquè no hi ha res pitjor que la falsa sensació de seguretat. El més important és aprendre com funcionen les coses que vulguem utilitzar. Per exemple, en qüestió de contrasenyes, en lloc de posar-ne una de les anomenades complexes val més un doble sistema d’autentificació, amb una de quatre dígits i després una clau per SMS.

I amb els més petits?

Sóc favorable que els nens estiguin exposats des del dia u a la tecnologia. Igual que els ensenyem a llegir han d’aprendre a utilitzar internet, ser crítics i saber de privacitat per treure-li el màxim partit.

Suficient en l’època del ‘big data’ (gran volum de dades que inunden els negocis cada dia)?

És important ser conscients del món en el qual ens trobem. Cal fer tecnologia pel bé de la societat, però està demostrat, per exemple, que en el Brexit es van utilitzar big data i fake news per influir prou en la història d’un país.

tracking