SEGRE

L'OCU, contra Facebook per l'ús indegut de dades

Llança una demanda amb entitats de Portugal, Bèlgica i Itàlia || Demanen compensar els afectats amb, almenys, 200 euros

El logo de facebook.

Facebook instal·larà a Barcelona un centre per combatre notícies falsesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), i entitats anàlogues de Portugal, Bèlgica i Itàlia, ha llançat una demanda col·lectiva contra Facebook per l’ús indegut de les dades personals dels perfils de la xarxa social. En un comunicat, l’OCU va explicar que aquesta iniciativa no pretén representar només els usuaris afectats per l’escàndol de Cambridge Analytica, sinó que anirà a favor de tots els usuaris de Facebook a Espanya, que sumen vint-i-sis milions.

LES CLAUS

  • Per a tots els usuaris. La demanda representa tots els usuaris espanyols de Facebook, no només els afectats per Cambridge Analytica. 
  • Almenys 200 € per danys. L’OCU demanarà una reparació d’almenys 200 euros per afectat en concepte de danys per les dades utilitzades. 
  • No se’n fien. L’entitat sospita de Facebook que, malgrat admetre que va utilitzar dades indegudament, no “vol compensar” per això.

Encara que l’entitat va indicar que seran els tribunals els que, en última instància, avaluaran el presumpte dany i calcularan la indemnització corresponent, l’import no hauria de ser inferior als dos-cents euros per afectat, 5.200 milions en total, “tenint en compte els beneficis comercials que la xarxa de Mark Zuckerberg ha obtingut amb les dades dels usuaris i la infracció que ha comès en la seua protecció”. En aquet sentit, l’Organització de Consumidors i Usuaris va subratllar que, malgrat que Facebook admet que “la informació personal de l’usuari s’ha compartit de manera incorrecta, no té cap intenció de compensar els usuaris per l’ús indegut dels seus dades”. Amb l’objectiu d’nformar els usuaris de Facebook pel que fa als avanços d’aquesta demanda col·lectiva, l’entitat que defensa els consumidors espanyols ha habilitat a la pàgina web, www.misdatossonmios.org, un espai en el qual sol·licita el recolzament dels ciutadans per tal d’impedir que les empreses continuïn disposant de les seues dades i les utilitzin en benefici propi.

No tenen proves

Per la seua banda, Facebook va respondre a l’OCU afirmant que “no hi ha proves” que les dades dels usuaris espanyols s’hagin compartit amb Cambridge Analytica, la consultora britànica que hauria tingut accés de forma irregular a la informació de milions d’usuaris d’aquesta xarxa social.

tracking