SEGRE

Preveuen que els casos d'ictus augmentin un 34% en els pròxims 15 anys

L'increment provocarà un 45% més de morts i un 25% més de persones supervivents amb seqüeles

Una sessió de rehabilitació a un pacient d'ictus.

Preveuen que els casos d'ictus augmentin un 34% en els pròxims 15 anysSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’envelliment progressiu de la població de la nostra societat té moltes conseqüències en l’àmbit de la salut que ja s’estan notant, i d’altres tindran efecte a mitjà i llarg termini. Una d’aquestes serà el fet que, segons les previsions dels experts, els casos d’ictus a Europa s’incrementaran en un 34% d’aquí a l’any 2035. Aquest augment en poc menys de 20 anys provocarà un 45% més de morts per ictus, i un 25% més de persones supervivents amb seqüeles.

Aquestes són algunes de les dades més destacades extretes del document “Catalunya i Europa davant l’Ictus”, que s’ha presentat aquest divendres en una jornada celebrada a la Pedrera de Barcelona i organitzada per la Fundació Ictus, en què han participat els màxims responsables de les societats europees dedicades a la lluita contra l’ictus, l’European Stroke Organisation (ESO) i l’Stroke Alliance for Europe (SAFE).

SAFE treballa des de 2003 per posar les polítiques de prevenció de l’ictus en l’agenda dels Estats europeus, i per a fer front a aquesta situació, l’ESO ha presentat al Parlament Europeu l’Stroke Action Plan for Europe 2018-2030, una proposta de full de ruta que vol reduir un 10% el nombre absolut d’ictus al continent i que 9 de cada 10 pacients siguin tractats en una unitat d’ictus —una unitat hospitalària específica per a aquests casos. A més, l’ESO veu prioritari desplegar plans estatals que introdueixin l’ictus en tota la cadena d’atenció sanitària, des de l’atenció primària fins a l’atenció dels supervivents.

Cada any 13.000 persones ingressen per ictus als hospitals de Catalunya. És la segona causa de mort i la primera causa clínica de discapacitat. La incidència és de gairebé 180 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la mortalitat se situa en 29,5 per cada 100.000 habitants.

Catalunya, pionera en el Codi Ictus El document “Catalunya i Europa davant l’ictus” fa balanç de la implementació pionera del Sistema de Codi Ictus, que cobreix tot Catalunya des de l’any 2006 i que s’activa una mitjana de 5.500 vegades cada any. Més de 6 de cada 7 casos són activats pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i 3 de cada 10 acaben en tractaments de reperfusió, una teràpia que desfà el coàgul que provoca l’atac i que, aplicada a temps, pot minimitzar-ne els danys. Aquests tipus de tractaments han experimentat un increment molt accentuat a Catalunya els darrers 10 anys: si al 2008 la taxa se situava en 5,1 casos per cada 100.000 habitants —entre la trombòlisi intravenosa i la trombectomia-, l’any passat va arribar al 26,6.

tracking