SEGRE

Una anàlisi de sang pot detectar el càncer abans que es desenvolupi

Una anàlisi de sang pot detectar el càncer abans que es desenvolupi

Una anàlisi de sang pot detectar el càncer abans que es desenvolupiEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou tipus d’anàlisi de sang pot detectar, amb diferent grau d’encert, fins a deu tipus de càncer abans que es desenvolupin, la qual cosa podria portar a efectius programes de prevenció, publica aquest divendres "The Daily Telegraph". El diari britànic es fa eco d’un estudi realitzat pel Centre Cleveland d’Ohio (EUA), que serà presentat al congrés anual de la Societat americana d’Oncologia Clínica, que se celebra de l’1 al 5 de juny a la ciutat nord-americana de Chicago. Segons el "Telegraph", els científics van comprovar que el simple procediment, que detecta "traços genètics de càncers", té fins un 90 % de fiabilitat en alguns casos.

La prova consisteix en buscar "fragments de l’ADN alliberats al flux sanguini per cèl·lules cancerígenes de creixement ràpid", explica el diari.

En declaracions al rotatiu, l’autor de l’estudi, Eric Klein, diu que l’anàlisi de sang "és potencialment el Sant Greal de la investigació" sobre aquesta malaltia, en "poder detectar càncers que ara són difícils de curar en una fase primerenca, quan són més fàcils de curar." "La majoria de càncers es detecten en fases tardanes, però aquesta 'biòpsia líquida' ens dóna l’oportunitat de descobrir-los mesos o anys abans que algú desenvolupés els símptomes i fos diagnosticat", afirma.

Els experts van fer la seua investigació amb 1.600 adults, dels quals 749 no tenien càncer i 878 acabaven de ser diagnosticats.

Les anàlisis van ser capaces de detectar indicis a la sang de deu tipus de càncer amb una fiabilitat mitjana de més del 50 %, explica el diari.

Els millors resultats es van obtenir en els casos del càncer d’ovari i de pàncrees, on la fiabilitat de diagnòstic va ser del 90 i el 80 %, respectivament, per a persones amb aquestes malalties. Quatre de cinc persones van ser diagnosticades a més correctament amb càncers de fetge i vesícula biliar, i la detecció dels limfomes i mielomes va ser encertada en un 77 i 73 %, afegeix el "Telegraph".

Dos terços dels voluntaris van ser precisament diagnosticats amb càncer d’intestí i un 58 % de mama triple negatiu, mentre que va ser fiable en més d’un 50 % la detecció dels de pulmó, cerebrals i d’esòfag. L’èxit va ser menor en el cas dels càncers d’estómac, úter i pròstata, afirma el rotatiu.

Klein assenyala al diari que, en principi, la prova podrà ser utilitzada eventualment en qualsevol tipus de pacient, al marge de la seua història familiar.

El científic va reconèixer tanmateix que "encara falten diversos passos" perquè el test estigui llest i va confessar que "cal fer més investigació".

Fiona Osgun, del laboratori britànic Cancer Research UK, va lloar el nou estudi però va advertir que "falta molta més investigació" per aconseguir una anàlisi de sang que detecti el càncer amb temps. "Aquest test va funcionar millor en la detecció d’alguns càncers que d’altres, així que necessitem més proves clíniques per provar la seua fiabilitat i també determinar si efectivament pot ajudar a salvar vides", va afirmar en declaracions "The Daily Telegraph".

tracking