SEGRE

VIOLÈNCIA MASCLISTA DEU ANYS DE LA LLEI CATALANA

Més denúncies de joves per violència masclista, amb nenes d'11 anys

Els serveis d’atenció a les víctimes de violència masclista han detectat un augment de les denúncies entre les joves, amb casos de nenes de només onze anys. També s’amplien els protocols per lluitar contra la violència sexual. Només l’any passat es va atendre més de 800 dones a la província de Lleida i hi va haver quatre casos en centres escolars.

Cartells contra el masclisme al SIE de Lleida.

Cartells contra el masclisme al SIE de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Enguany es compleixen deu anys de la llei catalana de violència masclista i l’Institut Català de les Dones (ICD) està fent una revisió dels protocols per adaptar-se a la realitat, quan més preocupen l’augment dels casos de violència sexual i les víctimes menors d’edat. En el cas de les comarques lleidatanes, han augmentat les denúncies de joves que pateixen violència pel fet de ser dones, ja sigui en l’àmbit de la parella, de la comunitat, de la família o a l’entorn escolar. I es troben casos de nenes que tenen entre 11 i 12 anys. La coordinadora de l’ICD de Lleida, Carme Castelló, assegura a aquest diari que ja tenen aprovat un nou protocol (pendent que sigui autoritzat pel nou Govern) amb un apartat exclusiu per a la violència sexual que posa més focus entre les adolescents, el col·lectiu que més preocupa ara mateix.

El moviment MeToo, la marxa feminista que hi va haver el 8 de març passat i les mobilitzacions contra la sentència de La Manada han ajudat a visibilitzar un tipus de violència molt difícil de denunciar per part de les dones pel dolor que implica. En aquest sentit, Sandra Aranda, directora del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Lleida, que atén dones en situació de violència i els seus fills, destaca que aquest any s’han detectat quatre casos d’abusos en l’àmbit escolar i més consultes sobre violència sexual. “Les dones tenen la necessitat d’explicar les situacions no desitjades que viuen pel simple fet de ser dones”, afirma en aquest sentit Sandra Aranda.

En el cas dels joves, tots dos serveis d’atenció destaquen l’edat cada vegada més primerenca en la qual es té accés a les diferents xarxes socials, que poden convertir-se en una eina de control. L’any passat, els SIE de Lleida i la Seu d’Urgell van atendre 814 dones i els seus fills (140 menors), un 27 per cent més que l’any 2016.

Tant Castelló com Aranda valoren positivament la llei catalana, amb tots els serveis previstos ja en marxa, i aposten per destinar més recursos a educar els homes contra conductes masclistes i millorar l’acompanyament judicial.

«La llei catalana fa un gir i és ambiciosa al tractar la violència masclista a tots els nivells»

Sandra Aranda. Directora del SIE Lleida

Quina funció té el Servei d’Intervenció Especialitzat?

Atén dones en situació de violència, no és necessari que hi hagi denúncia, encara que la majoria l’ha presentat, perquè acudeixin al servei per recuperar-se.

I en què consisteix?

Comptem amb un equip multidisciplinari i ajudem la dona i els seus fills a recuperar-se a tots els nivells, des del social fins al laboral o l’econòmic. Fem un pla personalitzat per a cada cas i la majoria es recupera.

Com valora la llei catalana?

És molt ambiciosa perquè tracta qualsevol tipus de violència pel fet de ser dona.

Hi ha un perfil de víctima?

No, afecta qualsevol condició. Les consultes augmenten perquè se’n parla més i es visibilitza. Els joves cada vegada estan exposats a edats més primerenques pel control masclista que es fa a través de les xarxes socials.

Quins canvis es necessiten?

Que s’actualitzi la llei estatal perquè els jutjats especialitzats atenguin tots els casos de violència masclista, com les agressions sexuals.

«No val per res destinar més recursos si no eduquem els homes contra el masclisme»

Carme Castelló. Institut Català de les Dones

Quins canvis s’estan fent en l’atenció?

Tenim preparat un nou protocol, que actualitza el de l’any 2013, que posa el focus en les menors d’entre 12 i 16 anys, al detectar més denúncies, i en la violència sexual.

S’ha de revisar la llei catalana?

L’ICD ho està fent. Però la necessitat passa per enfocar l’educació cap als homes per eradicar conductes masclistes. No serveix de res, sinó, destinar més recursos a les dones si no hi ha cap canvi en la societat.

I on és el problema?

Falten valors en igualtat entre els joves a causa de la televisió, sobretot.

S’ha de canviar el Codi Penal arran de La Manada?

És urgent i necessari perquè una agressió és una agressió.

I l’educació?

Els programes de prevenció entre els joves s’estan fent també a Primària al detectar un augment de les denúncies. Això ens preocupa molt, amb casos d’onze anys.

Què és el cal?

Més formació en la justícia (jutges i advocats) per ser més sensibles.

tracking