SEGRE

Creix un 8,6% el nombre de trasplantaments a Catalunya fins el maig

Més de 1.200 catalans estan en espera de rebre un òrgan

L'acte del Dia del Donant celebrat a la seu del departament de Salut a Barcelona.

Creix un 8,6% el nombre de trasplantaments a Catalunya fins el maigGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Catalunya s’han fet 468 trasplantaments d'òrgans entre el gener i el maig, un 8,6% més respecte al mateix període de l’any passat. Així ho ha explicat Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), en l’acte del Dia del Donant que s’ha celebrat aquest dimecres. “La tendència segueix sent excel·lent, com en el 2017 que ja va ser un any de rècord on es van superar els 1.100 trasplantaments”, ha confirmat Tort. Tot i això, “no podem abaixar la guàrdia, ja que no ens podem oblidar de les 1.200 persones, algunes d’elles nens i nenes, que continuen esperant la seva oportunitat”, ha sentenciat Tort, en un acte s’ha desenvolupat en un ambient emotiu i carregat d’agraïment als donants i les seves famílies.

Gràcies a la generositat dels donants i de les seves famílies, Catalunya té la taxa més alta de trasplantaments del món amb 146 per milió de població i una de les més altes en donació, amb 44 donants per milió d'habitants, molt superior a la de països com França, Alemanya, Gran Bretanya i Estats Units.

El nombre de donants d’òrgans cadàver a Catalunya ha augmentat lleugerament, un 2,1% respecte el mateix període de l’any passat (144 vs. 141, respectivament). Les donacions per mort en asistòlia (amb el cor aturat) continuen amb una tendència a l’alça, amb un augment del 5,8%; mentre que les donacions per mort encefàlica (mort cerebral) igualen les de l’any passat (89 donants).

Per altra banda, la donació de donant viu segueix amb una tendència a la baixa (-21,1%), amb 45 donants vius en aquests primers mesos de l’any. El motiu, com ha assenyalat Tort, “és degut als bons resultats de donació cadàver, però no s’ha d’oblidar que el trasplantament renal de donant viu és el millor tractament possible per persones joves amb insuficiència renal crònica”.

Actualment, el 81% de les famílies catalanes diuen sí a la donació d’òrgans dels seus familiars, resultat inferior a l’any 2017 (86%). El perfil del donant a Catalunya durant el 2017 va ser el d’un home de 60 anys de mitjana. El 52% va morir per un accident cerebro-vascular i només un 4% per un traumatisme cranioencefàlic a conseqüència d’un accident de trànsit.

Tot i aquests bons resultats, avui prop de 1.200 persones estan en espera de rebre un òrgan a Catalunya, concretament: 1.023 esperen un ronyó; 107 un fetge; 32 un cor; 28 un pulmó; 29 un pàncrees. En qualsevol cas, el nombre de donants de teixits ha experimentat un descens del 4,3% en els primers quatre mesos de l’any, respecte al mateix període de l’any passat (510 al 2018 front a 533 al 2017).

tracking