SEGRE

Denuncien la venda d'homeopatia en farmàcies

Medicament homeopàtic

Denuncien la venda d'homeopatia en farmàciesSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Societats científico-mèdiques han denunciat aquest dijous la venda de productes homeopàtics a les farmàcies en considerar que contribueix a generar confusió entre els pacients que acudeixen a aquests establiments buscant medicaments que curin les seues malalties i en les que troben també "pseudoteràpies". Així ho han advertit avui la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE) i la Federació de Associacions Científico Mèdiques Espanyoles (FACME) en la inauguració de la jornada "Pseudociències i pseudoteràpies. Una veritat igualment incòmoda".

El president de COSCE, Nazario Martín, ha subratllat que tot allò que no estigui avalat científicament "no ha de ser a la farmàcia" on només s’haurien de dispensar productes que curin i l’eficàcia dels quals estigui contrastada científicament.

No és el cas dels productes homeopàtics, que no han de demostrar la seua eficàcia curativa, sinó simplement criteris sanitaris de seguretat. "No s’han de barrejar conceptualment aquests dos productes", ha afirmat per la seua part el president de FACME, Fernando Carballo, qui ha demanat que es diferenciï clarament el que es dispensa a les farmàcies -medicaments- del que es ven a les parafarmàcies, on podria situar-se l’homeopatia.

Segons Carballo, a Espanya es barregen medicaments i parafarmàcia, amb què es contribueix a confondre la població.

Ha posat l’exemple de productes que es venen a les oficines de farmàcia com els ènemes de mel, que simplement lubrifiquen l’intestí, però que no són medicaments contra el restrenyiment i que, a més, poden ser perillosos per als diabètics ja que l’intestí pot absorbir part del sucre de la mel. Així, el pressent de FACME ha comanda que es regulin aquests productes en un mercat alternatiu "parasanitari" al marge de les farmàcies.

Aquestes societats científic sanitàries han advertit, a més, dels riscos i perjudicis de les anomenades pseudociències i pseudoteràpies, tant per a la salut dels ciutadans com per a la societat en general. Han denunciat que aquestes falses creences pretenen visualitzar una línia "intencionadament difusa" entre el que és i no és ciència i, per combatre-les, han apostat per transmetre coneixement i esperit crític i no donar categoria de "contrincant científic" a les pseudociències i pseudoteràpies. Ambdues organitzacions coincideixen que els ciutadans tenen dret a estar informats i accedir lliurement al coneixement, una cosa amb què s’han compromès. Però a més, han subratllat que la societat ha d’estar protegida, "i aquesta és una funció que l’Administració ha d’assumir amb el màxim rigor i contundència possible". "No n’hi ha prou amb conscienciar, és necessari legislar per combatre tant les pseudoteràpies com els actes o moviments que les promouen i salvaguardar la salut pública", ha destacat Carballo.

Ambdues societats han qualificat de bona notícia la creació d’un Ministeri de Ciència i han confiat que el ministre Pedro Duque engegui "com més aviat millor" l’Agència Estatal d’Investigació, ja que suposa "la columna vertebral" de la ciència a Espanya.

En aquest sentit, Martín ha defensat que la ciència és un motor imprescindible de la societat que hauria de ser fora del cicle econòmic i polític, pel qual ha reclamat un Pacte d’Estat per la Ciència i ha advertit que les generacions d’investigadors que es perden, no tornen. "Cal aclarir quina ciència volem per al nostre país sabent que la ciència és car, però més car surt no apostar per ella", ha asseverat.

tracking