SEGRE

El plàstic representa el 95% dels residus que floten a la Mediterrània

El mar assoleix nivells rècord de contaminació

Un vaixell de l'organització Greenpeace al port de València davant d'un munt de bosses de plàstic.

El plàstic representa el 95% dels residus que floten a la MediterràniaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El plàstic representa el 95 per cent dels residus que floten al mar Mediterrani, que assoleix "nivells rècord de contaminació" provinent de països com Espanya, el segon després de Turquia que aboca més restes d’aquest material. Així es desprèn d’un estudi fet públic avui per WWF amb motiu del Día Mundial dels Oceans, que inclou un full de ruta amb accions urgents perquè institucions, empreses i ciutadans es comprometin en la lluita contra la contaminació marina.

Segons l’informe "Una trampa de plàstic. Alliberant de plàstic a la Mediterrània", Espanya ocupa el segon lloc, per darrere de Turquia, en el rànquing dels països que aboquen més residus d’aquest material i és el quart de la UE que més plàstic consumeix. A més, en aquests països, juntament amb Itàlia, Egipte i França, els turistes incrementen les escombraries marines en un 40 per cent cada estiu, afegeix l’estudi.

WWF alerta que la Mediterrània s’està convertint en una perillosa trampa, assolint nivells rècord de contaminació per microplàstics que amenaça a les espècies marines i a la salut humana quan aquests entren a la cadena alimentària. Per al secretari general de WWF Espanya, Juan Carlos del Olmo, "el problema dels plàstics és un símptoma del declivi general de la salut de la Mediterrània i ha de servir com a crida per a l’acció real i comuna". I encara que els fragments grans de plàstics afecten a espècies amenaçades i protegides, com les tortugues marines i les foques monjo, són els microplàstics els que assoleixen nivells rècord de concentració, fins 1,25 milions de fragments per quilòmetre a la Mediterrània, un nivell quatre vegades superior al de l’anomenada illa de plàstic, a l’Oceà Pacífic.

Segons l’opinió de Giuseppe Di Carlo, director de la Iniciativa Mediterránea Marina de WWF, "el flux constant d’aquests residus a la Mediterrània, juntament amb el fet que aquest mar sigui semitancat, provoca que els nivells de concentració de microplàstics hagin assolit un rècord".

L’informe apunta a l’ús excessiu de plàstics, la pèssima gestió dels residus i al turisme massificat com a principals responsables de la situació "dramàtica" que es viu en una de les regions més visitades del món, la "reputació mundial" dels quals està amenaçada. Segons l’estudi, només es recicla un terç dels 27 milions de tones de residus de plàstic que es produeixen cada any a Europa i la meitat d’aquest material acaba als abocadors, mentre que els plàstics reciclats representen el 6 per cent de tots els consumits a Europa.

WWF insta a l’adopció d’un acord internacional per assolir el cent de plàstics reciclats i reutilitzables el 2030, la prohibició dels d’un sol ús o la inversió en innovació i disseny per a un ús del plàstic més efectiu i sostenible.

tracking